Pachecogebouw wordt Dienst Vreemdelingenzaken

© google

Over anderhalf jaar is het afgelopen met de rijen wachtende asielzoekers op de Antwerpsesteenweg, bij het Noordstation. Eind volgend jaar trekt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) weg uit de verouderde WTC-toren II en verhuist hij naar het Pachecogebouw, op de hoek van de Kruidtuin- en de Pachecolaan. Dat gebouw, eigendom van Belfius (het vroegere Dexia), staat momenteel leeg. Het zal volledig in gebruik genomen worden door de DVZ, die duizend medewerkers telt en die moet kunnen beschikken over een grote wachtzaal voor de vluchtelingen.

De DVZ doet de eerste registratie van de asielzoekers. Daarna wordt de asielaanvraag onderzocht door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Het Commissariaat zit nu ook in WTC-toren II, maar zal, net als de DVZ, eind volgend jaar verhuizen, evenwel naar de andere kant van de stad. Het CGVS, waar 450 personeelsleden werken, wordt overgebracht naar Eurostation, een gebouw vlak bij het Zuidstation. Omdat zowel de DVZ als het Commissariaat flink wat ruimte nodig hebben, was het naar verluidt niet mogelijk om beide instellingen opnieuw in één en hetzelfde gebouw onder te brengen.

Eurostation behoort toe aan een privé-eigenaar. Het Pachecogebouw is indirect eigendom van de Belgische staat, die aandeelhouder is van Belfius. Door eigen administraties onder te brengen in gebouwen van Belfius probeert de overheid ook een oplossing te vinden voor de overcapaciteit aan kantoorruimte waarmee de bank in Brussel kampt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?