Pag-Asa begeleidt 68 nieuwe slachtoffers van mensenhandel

© Robert Batina (Flickr Creative Commons)
| In heel wat nagelstudio's worden mensen te werk gesteld onder dubieuze voorwaarden (archiefbeeld).

Vorig jaar liepen bij het Brusselse centrum voor slachtoffers van mensenhandel, vzw Pag-Asa, ruim 350 aanmeldingen binnen. Daarvan leidden er 68 tot het opstarten van een begeleidingstraject. "Maar die cijfers zijn slechts een beperkte weergave van de realiteit."

Sinds de oprichting in 1994 ving Pag-Asa meer dan 1.700 nieuwe slachtoffers op. Elk jaar begeleidt de vzw 180 tot 220 Belgische en buitenlandse slachtoffers die op zoek zijn naar een nieuwe start. In 2018 liepen er ruim 350 aanmeldingen binnen, waarvan er 68 leiden tot het opstarten van een begeleidingstraject.

Die cijfers liggen in dezelfde lijn als die van 2017 (386 aanmelding, 45 nieuwe begeleidingen). "Maar ze zijn slechts het topje van de ijsberg", zegt directrice Sara De Hovre maandag in La Dernière Heure. Er zijn nog veel slachtoffers die immers de weg naar Pag-Asa niet vinden.

Op eigen tempo

Eens aangemeld bij Pag-Asa, kiezen de slachtoffers bovendien zelf of ze in de beschermingsprocedure stappen. "Voor sommige slachtoffers is de angst voor represailles te groot", aldus De Hovre. "Wij informeren de mensen en helpen hen."

De 68 nieuwe slachtoffers voegen zich bij de meer dan 150 wiens traject niet afgerond was. Zo'n procedure duurt ongeveer drie tot vijf jaar. "Wanneer die personen bij ons terechtkomen, zijn ze vaak al hun vertrouwen kwijt. De ene heeft wat meer tijd nodig dan de andere, daarom laten we de beslissing om de begeleiding stop te zetten altijd aan het slachtoffer."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?