Paleis 8 op de Heizelvlakte
© Brussels Expo | Paleis 8 is het langwerpig paleis dat dwars op de andere paleizen staat, goed voor bijna 8.000 vierkante meter overdekte ruimte.

Paleis 8 wordt registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen

Bram Van Renterghem, Maxime Simon
© BRUZZ
09/03/2022

Er komt een registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Paleis 8 van Brussels Expo. Dat bevestigt de woordvoerder van burgemeester Philippe Close (PS) aan onze redactie. "Tegen maandag ten laatste moet het nieuwe registratiecentrum er zijn", verklaart staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Er moeten zo'n 5.000 mensen per dag geregistreerd kunnen worden.

Het bestaande registratiecentrum in het voormalige Jules-Bordet-ziekenhuis aan de Hallepoort bleek al na enkele dagen te klein voor de grote toevloed aan Oekraïense vluchtelingen. Mensen moeten er urenlang in de rij staan, soms zonder resultaat.

Daarom ging staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op zoek naar een nieuwe plek waar de gevluchte Oekraïners terechtkunnen voor hun eerste registratie. Die leidt na enkele tussenstappen tot een beschermde status en een bijhorende A-kaart, een verblijfskaart van beperkte duur. Indien nodig wordt ook samen een slaapplaats gezocht.

Mahdi dacht daarbij aan een plek op de Heizel. Daarom voerde hij deze woensdag onderhandelingen met Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die aangaf in contact te staan met de beheerders van de Heizelvlakte. Met resultaat. "Tegen maandag ten laatste moet het nieuwe registratiecentrum er zijn", zo verklaart Sammy Mahdi. "Het gaat over zo'n 5.000 personen die er per dag geregistreerd moeten kunnen worden."

De 7.800 vierkante meter overdekte ruimte zal wel enkel gebruikt worden om de Oekraïners te registreren. "Ze zullen er dus niet kunnen slapen," zegt Carole Poncin, woordvoerder Close.

Jules Bordet blijft open als registratiecentrum, terwijl paleis 8 in gereedheid wordt gebracht. Even verderop, in Paleis 11 worden dan weer spullen verzameld die naar Oekraïne gaan.

Paleis 8 op de Heizelvlakte
© Brussels Expo | Paleis 8, hier aangeduid op het plan met de Heizelpaleizen van Brussels Expo.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie