| Een betoger met keffiyeh.

Palestijnse sjaals verkopen als zoete broodjes: 'Wachtlijst is niet meer bij te houden'

MVDH
25/11/2023

Meer nog dan een vlag is de zwart-witte “Arafatsjaal” hét symbool van de Palestijnse strijd. Sinds het Israëlisch-Palestijnse conflict begin oktober opnieuw crescendo ging, is de vraag ernaar in Brussel ontploft. “Mijn 500 exemplaren waren op een week uitverkocht.”

Oorspronkelijk was de "keffiyeh" een katoenen of wollen hoofddeksel dat in Arabische landen als bescherming werd gedragen tegen kou, zon, stof en zand. Pas in de jaren zestig zette de Palestijnse verzetsstrijder en politicus Yasser Arafat het kledingstuk op de kaart als hét symbool bij uitstek van de Palestijnse zaak. Zijn zwart-witte exemplaar met blokpatroon werd al snel even iconisch als de sigaar van Churchill of de hoed van Napoleon, en is tot vandaag immens populair als uitdrukking van steun voor Palestina.

“De vraag naar de sjaals is enorm”, zegt winkelier Mohamed Aly van Dari in de Schaarbeekse Brabantstraat. “Voor het conflict in Gaza opnieuw losbarstte had ik een voorraad van zo’n 500 stuks, maar die vlogen in een week de deur uit.”

Lees verder onder de foto.

2748b77d-sjaals12.jpg

| “Voor het conflict terug losbarstte, had ik een voorraad van zo’n 500 stuks, maar die gingen de deur uit in een week", zegt winkelier Mohamed Aly van Dari in de Brabantstraat.

Een gelijkaardig verhaal klinkt bij Waheed die een winkeltje heeft in de Brusselse Agoragalerij. “Ik had ze al langer, maar pas sinds een maand verkopen ze ongelofelijk goed. Soms verpats ik er zo'n 15 tot 20 per dag. De zwart-witte exemplaren zijn veruit de populairste, maar die zijn jammer genoeg tijdelijk uitverkocht.”

Opvallend is dat de sjaals in de smaak vallen bij een breed publiek. Dat vertellen verschillende winkeliers aan BRUZZ. "Moslims, kinderen, studenten en toeristen: iedereen wil ze hebben, zeker als er een betoging aankomt", klinkt het.

Hebron

De meeste exemplaren die we terugvinden in de Agoragalerij en Brabantstraat variëren in prijs tussen de 5 à 10 euro en zijn geïmporteerd uit landen als China, Bangladesh en Egypte. Sommigen willen de sjaal evenwel niet alleen aanschaffen als steunbetuiging, maar ook om Palestina rechtstreeks te sponsoren. Dat kan door een lokaal vervaardigd exemplaar te kopen.

Die “echte” Palestijnse sjaals zijn echter lastig te verkrijgen in Brussel. “Wij hebben er al geen meer sinds oktober”, klinkt het bij de Association Belgo-Palestinienne. “Jammer, want er kwamen sindsdien al zo’n 500 aanvragen voor binnen.” Ook op de website van de Molenbeekse vzw Palestina Solidariteit prijkt al sinds 3 november de aankondiging: “Keffiyeh tijdelijk uitverkocht vanwege de grote vraag”.

"Er is nog maar één keffiyeh fabriek in Palestina, maar daar zitten ze zelf zowat door hun garen."

Anita, Fairtrade Palestine

Volgens Fairtrade Palestine, een Nederlandse webshop die Palestijnse producten aanbiedt op de Nederlandse en Belgische markt heeft dat te maken met de enorme internationale populariteit. “Er is nog maar één keffiyeh-fabriek actief op Palestijns gebied, namelijk in Hebron. Het laatste wat ik hoorde is dat ze de vraag echter amper kunnen volgen en intussen zelfs zowat door hun garen zitten”, zegt uitbaatster Anita. “Twee weken geleden kreeg ik mijn laatste zending, maar die was al na drie dagen uitverkocht."

Nu werkt Fairtrade Palestine met een wachtlijst voor de volgende lading. Hoeveel mensen daar opstaan? “Niet te tellen", klinkt het.

Parijs

Lenya, een Brusselse twintiger, kon haar exemplaar in Parijs op de kop tikken. “Ik heb geluk gehad, want van vriendinnen weet ik dat ze in Brussel niet meer te krijgen zijn. Via Tiktok zag ik dat er een Palestijnse vrouw was die in Parijs een restaurant uitbaatte, maar ook keffiyehs verkocht. De sjaal kostte me wel 30 euro, maar ik vond het zo een mooie manier om de Palestijnen te steunen, en draag de mijne nu elke dag.”

029440d2-adriana.jpg

| Adriana Costa Santos met keffiyeh.

Ook voor Adriana Costa Santos, co-voorzitter bij het burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen 'BXL Refugees', is de sjaal al lange tijd een vast onderdeel van haar outfit.

“Mijn exemplaar was een cadeau van een vluchteling uit Gaza. Door hem zo vaak ik kan te dragen, druk ik mijn steun uit voor de Palestijnse zaak. België en de Europese Unie engageren zich onvoldoende voor een wapenstilstand en de naleving van het internationaal recht, dus is het belangrijk om Palestina op deze manier te tonen dat wij achter hen staan.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni