Pascal Smet over metro naar Vlaanderen: 'Maak eerst werk van GEN'

© Bart Dewaele

Het Brussels metronet uitbreiden naar zes Vlaamse gemeenten, zoals Kamerlid Gautier Calomne (MR) voorstelt, is volgens Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) niet opportuun. Smet maant zijn federale collega François Bellot (MR) aan werk te maken van het GEN.

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) noemt het voorstel van Calomne een “fausse bonne idée”. De minister is op zich voor een uitbreiding van de metro. Hij pleitte eerder dit jaar al voor het doortrekken van metrolijn 2 tot in Groot-Bijgaarden. Maar het voorstel van Calomne is volgens Smet niet realistisch.

Je moet denken aan de kost: dat gaat niet enkel over de aanleg, maar ook over de uitbating. Zo zegt het kabinet Smet aan BRUZZ. Calomne rekent op maximum 10 miljard, te financieren door Europa, de privésector en verschillende Belgische beleidsniveaus. Over de kosten na de uitbreiding van het netwerk rept hij inderdaad nog niet.

Spoor
Bovendien is een metro niet altijd de beste optie, klinkt het bij de minister. Op sommige plekken met een lagere bevolkingsdichtheid is een trein-, tram- of busverbinding een betere oplossing.

De Brusselse regering onderzoekt wel een mogelijke verlenging van de nog aan te leggen metrolijn 3 tot in Ukkel (Calevoet, Sint-Job of Fort Jaco), in plaats van een terminus aan de halte Albert in Vorst.

Tot slot, roept minister Smet de MR van Calomne op zijn verantwoordelijkheid te nemen op federaal niveau, waar François Bellot minister van Mobiliteit is. “Brussel heeft na Tokyo het meest dichte spoornetwerk ter wereld. Maak eindelijk werk van het GEN”, zegt de woordvoerder van Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?