Passiefgebouw kost Leefmilieu Brussel jaarlijks 3,6 miljoen euro

© brusselnieuws.be
28/11/2014

Leefmilieu Brussel, de milieuadministratie van het Gewest, zal jaarlijks om en bij de 3,6 miljoen euro huur betalen voor haar nieuwe kantoren op de site van Thurn & Taxis. Dat is een pak meer dan op de oude locatie in Sint-Lambrechts-Woluwe, bericht L'Echo.

Onder de vorige minister voor Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo), tekende Leefmilieu Brussel een huurcontract voor 18 jaar voor een opmerkelijke nieuwbouw op de site van Thurn & Taxis. Blijkt nu dat voor het gebruik van de zogenaamde broodrooster meer dan 300.000 euro per maand betaald moet worden. Aanzienlijk meer dan voordien en dus is er kritiek. "De bedragen laten niemand onberoerd, maar de kritiek is onterecht", zegt Frédéric Fontaine, topman van Leefmilieu Brussel, in de krant.

In Woluwe huurde de administratie twee gebouwen voor 1,34 miljoen euro per jaar. Maar het was er ook eigenaar van een ander gebouw. "De totale theoretische huurprijs voor de drie gebouwen aan de Gulledelle komt neer op 2,4 miljoen euro per jaar", aldus Fontaine.

Volgens de directie is de hogere huurprijs te verantwoorden door de besparingen op onder meer de energiefactuur. Het nieuwe gebouw beantwoordt immers aan de passiefstandaard. Daarnaast zouden ook het waterverbruik en de kosten voor onderhoud en afvalophaling serieus dalen doordat alle diensten voortaan in één gebouw samenzitten. Bovendien kan de administratie voortaan evenementen binnenshuis organiseren. In totaal zou zo ongeveel een half miljoen euro bespaard worden.

Daarnaast kan Leefmilieu Brussel rekenen op bijkomende inkomsten uit een horecaconcessie en de verhuur van verschillende zalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni