'Broodrooster' van Leefmilieu Brussel nadert voltooiing

© Leon Van Woerkom / Cepezed

Over iets meer dan een maand zal de nieuwe zetel voor de milieu-administratie van het Gewest klaar zijn. Het gebouw op de site van Thurn & Taxis doet van zich spreken omwille van zijn groene technologie en zijn opmerkelijke vorm.

Met een vloeroppervlakte van 16.725 vierkante meter is de nieuwe zetel van Leefmilieu Brussel het grootste passiefkantoor van het land. Het gebouw ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Cepezed heeft een uitstekende isolatie en is bovendien opgetrokken uit hernieuwbare bouwmaterialen. In het dak zijn zonnepanelen verwerkt. 

Verder wordt het kantoorgebouw in de winter verwarmd met grondwater dat van op een diepte van 80 meter wordt opgepompt. In de zomer moet datzelfde water, met een constante temperatuur van 15°C, voor afkoeling zorgen.

Het gebouw wordt de komende maand verder afgewerkt. Na de zomer zal de administratie er haar intrek nemen. Bedoeling is dat het open huis wordt. "De Brusselaars zullen naar hier kunnen komen om zich te informeren over energiepremies en alles wat met duurzaamheid te maken heeft", zegt minister van Leemilieu en Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Leefmilieu Brussel zal er ook tentoonstellingen organiseren.

En dan is er nog de opmerkelijke vorm. "Mensen houden ervan of net niet, maar het is tenminste een gebouw met karakter", zegt Michel De Bièvre van Thurn & Thaxis, eigenaar van het gebouw. "Al wie de site bezoekt, zal het opmerken." In de krant De Tijd kreeg het passiefkantoor al de bijnaam 'de broodrooster.'

De bouw van het voorbeeldgebouw kostte om en bij de 50 miljoen euro. Leefmilieu Brussel zal er een fractie meer huur betalen dan op de huidige locatie in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de energiefactuur. Die zal drie keer lager zijn voor elektriciteit en maar liefst zeventien keer voor gas.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?