'Zetel Leefmilieu Brussel verstopt T&T-park'

LV
© brusselnieuws.be
22/07/2013
Het nieuwe gebouw van Leefmilieu Brussel op Thurn & Taxis staat op een plaats waar volgens eerdere plannen groen zou komen. Architect Benoit Moritz, die het richtplan opstelde, vreest dat het park daarom amper zichtbaar zal zijn vanaf de Havenlaan. Volgens minister Huytebroeck zal het gebouw de toegang tot het park net in de verf zetten.

De nieuwe zetel van Leefmilieu Brussel, de milieuadministratie van het Gewest, mag dan wel erg milieuvriendelijk zijn. Het passief gebouw dat momenteel in de steigers staat, verrijst wel op een plek die aanvankelijk als groene zone was ingekleurd op het richtplan voor de site, dat vijf jaar geleden werd goedgekeurd.

"Dat betekent dat het groen op de site een beetje kleiner zal zijn dan gepland, en vooral dat het park niet zichtbaar zal zijn vanaf de Havenlaan en dat is toch heel jammer", zegt architect Benoît Moritz, die mee het richtplan opstelde aan brusselnieuws.be. "Het park zal daarom minder publiek zijn en meer een privédomein voor de mensen op de site."

Op het kabinet van milieuminister Huytebroeck (Ecolo) is men het daar echter niet mee eens. "Het park zal zeker zichtbaar zijn vanaf de Havenlaan en de Redersbrug en het zal ook meer dan 9 hectare groot zijn, dat is vastgelegd door de regering", zegt adjunct-kabinetschef Antoine Crahay. "Het gebouw van Leefmilieu Brussel zal net de toegang tot het park in de verf zetten."

Strategische zet van promotor
Maar volgens Moritz is de keuze van de inplanting net "een bijzonder strategische zet van de eigenaar-ontwikkelaar om meer vierkante meter te kunnen realiseren op de site." Het Gewest zou zich daarnaar hebben moeten schikken bij gebrek aan duidelijke afspraken.

"De promotor wilde het park graag kleiner en daar is lang over gedebatteerd", geeft men bij Huytebroeck toe. "Maar het regeringsbesluit wijkt uiteindelijk amper af van het richtschema: de hele site zal gestructureerd worden rond het park."

Een eerste deel van het park op Thurn & Taxis zou volgend jaar moeten openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni