Park Thurn & Taxis: de eerste plannen

© brusselnieuws.be
21/01/2011
Michel Desvigne heeft zijn plannen voor het toekomstige park op de site van Thurn & Taxis voorgesteld, het grootste nieuwe park in de hoofdstad sinds de negentiende eeuw. De Franse landschapsarchitect creëert op korte termijn een groene wandelroute. Later zal dat traject evolueren tot een echt park, verbonden met andere groene zones in de buurt.

Desvigne is door het Gewest aangeduid om de toekomstige groene zone van 20 hectare op en rond Thurn & Taxis vorm te geven. De landschapsarchitect is daarvoor eerst naar de bestaande Brusselse parken gaan kijken. "De meeste liggen in kleine valleitjes van beken die uitmonden in de Zenne. Ook op Thurn & Taxis wil ik die kenmerkende geografie benadrukken, zonder daarom een klassiek park aan te leggen," zegt Desvigne aan brusselnieuws.be.

In een eerste fase komt er een simpele grasstrook afgebakend door twee grachten. Zo kunnen mensen het terrein verkennen terwijl de site langzaam haar metamorfose ondergaat. Later komen er aan beide zijden bomen en wordt het een echt park in de vorm van een groene vallei. Dichtbij het kanaal zal die heel vlak zijn, maar in de oude spoorwegbedding richting Laken wil Desvigne gebruik maken van de bestaande hoge bermen.

Het park van Thurn & Taxis wordt het grootste dat sinds de negentiende eeuw wordt aangelegd in Brussel. Desvigne, die een grote naam is onder landschapsarchitecten, staat bekend voor zijn evolutieve en natuurlijke aanpak, waarbij parken gaandeweg groeien.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Kanaal in beweging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni