Atenor koopt 5 hectare aan kanaal

© Philippe De Bloos
Atenor heeft verschillende industriële gebouwen aangekocht langs het Biestebroekdok in Anderlecht. Het gaat om een perceel van 5,4 hectare dat op termijn wordt omgebouwd tot woongebied. Dat maakte de bouwpromotor dinsdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

De aangekochte gebouwen zijn nog tot 2012 verhuurd aan een chemisch bedrijf. Nadien wil Atenor er graag woningen optrekken, losjes geïnspireerd op het project Les Rives van architect Philippe De Bloos. De zone is ingekleurd als industriegebied maar de gemeente Anderlecht werkt aan een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) om dat te omzeilen.

"Wij vragen dat het BPA ruimte laat voor de creativiteit van de architecten," aldus Atenorbaas Stéphan Sonneville in enkele kranten. "De wijk zou een vitrine kunnen worden van de Belgische architectuur. Tien architecten zouden elk een gebouw met een eigen gezicht kunnen ontwerpen, die tegelijk een coherent geheel vormen."

Atenor is ook de promotor achter de woontoren Up-Site langs het kanaal en het hoogbouwproject Victor aan het Zuidstation. Na enkele recordjaren boekte het bedrijf vorig jaar een klein verlies maar de verwachtingen voor de komende jaren zijn niettemin positief.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?