Architect stunt met plan voor Anderlechtse kanaalzone

Maar liefst 700.000 vierkante meter nieuwbouw, een groot park, publieke ruimte én een heuse jachthaven. Dat omvat het droomplan van architect Philippe De Bloos voor de kanaalzone in Anderlecht. De gemeente juicht het plan toe en gaat een Bijzonder Bestemmingsplan opstellen.

Het project Rives was vorige week de grote publiekstrekker op de vastgoedbeurs Realty in Thurn & Taxis. Het plan wil de industriezone langs het Biestebroeckdok in Anderlecht nieuw leven inblazen met 700.000 vierkante meter nieuwe woningen, kantoren, handelsruimte en sociale voorzieningen.

Veel water en groen moeten voor een aangename leef- en werkomgeving zorgen. Er zou zelfs een jachthaven komen. Misschien een knipoog naar de woonboten die er vandaag liggen. Voor de rest wordt de buurt nu gedomineerd door verouderde industrie.

Rives lijkt veeleer een stunt dan een realistisch plan. Het is in de eerste plaats een droombeeld van bedenker Philippe De Bloos. "Met het project wil ik in de eerste plaats aantonen dat het nog mogelijk is om in Brussel grootse, ambiteuze projecten te lanceren," zegt de architect op Télé Bruxelles.

Het project heeft in elk geval al indruk gemaakt op Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), burgemeester van Anderlecht. "Over een dergelijk ambitieus project voor onze gemeente kan ik me alleen maar verheugen," zegt hij aan brusselnieuws.be. "Het plan schat het enorme potentieel van de zone goed in. Wij zijn voorstander van een herwaardering van de kanaaloevers."

De gemeente gaat een Bijzonder Bestemmingsplan opmaken voor de site. "We willen gaan voor een nieuw stedelijk project van hoge kwaliteit en zullen daarbij overleggen met het Gewest. Aangezien dat veel belang hecht aan de ontwikkeling van de kanaalzone, denk ik dat de goede intenties ook op dat niveau aanwezig zijn," besluit van Goidsenhoven.

Bekijk hier de 3D-animatie van Rives:

Rives from hooox on Vimeo.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?