Barcelona achterna aan de slachthuizen

© Abatan
Van Kuregem een culinair mekka maken. Dat is de ambitie van Abatan, uitbater van de slachthuissite in de zo vaak verguisde Anderlechtse wijk. Tegen eind 2013 komt er een nieuwe overdekte voedingsmarkt van 12.000 vierkante meter geïnspireerd op La Boqueria in Barcelona, vernam brusselnieuws.be. De hele site moet er tegen 2020 helemaal anders uitzien.

Abatan liet het afgelopen jaar een masterplan opstellen voor de slachthuizen in Anderlecht. De site - goed voor bijna 11 hectare - moet er tegen 2020 compleet anders uitzien. Abatan kan daarvoor rekenen op 6 miljoen euro subsidies van het Brussels Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De oude markthal (voltooid in 1890) zal worden gerenoveerd en de ruimte ervoor wordt een echt plein, geopend naar de buurt. Er komen ook enkele woningen op de site. "Wij hopen een positieve kentering in de wijk teweeg te brengen," zegt Joris Tiebout van Abatan.

De eerste verwezenlijking zal echter een nieuwe voedingsmarkt van 12.000 vierkante meter zijn. "Wij willen dé grote voedingsmarkt voor particulieren worden, de buik van Brussel, met alle soorten voedingswinkels, vlees, vis, groenten, fruit en alles daaromheen. Iets als La Boqueria in Barcelona hebben we nog niet in België."

Elk weekend komen 650 ambulante handelaren op de markten hun waren verkopen. Abatan wil een deel van hen de gelegenheid geven zich permanent te vestigen. "Er zijn op de site nu al veertig winkels, er zullen er nog veertig à vijftig bijkomen," aldus nog Tiebout. "Het wordt geen chique shoppingmall, maar een populaire overdekte markt waar Brusselaars met een beperkt budget, maar ook foodies en expats lekker vlees, verse groenten en fruit en specialiteiten kunnen vinden. We willen de site uitbouwen tot een culinair mekka waar toeristen op afkomen."

De nieuwbouw zal architecturaal verwijzen naar de gewelven van de Kelders van Kuregem onder de site. De bouwaanvraag wordt in april ingediend. Als alles volgens plan verloopt, kan men begin 2012 beginnen bouwen. In september 2013 volgt dan de feestelijke opening.

De bestaande markten van de slachthuizen krijgen wekelijks naar schatting 100.000 bezoekers over de vloer.

Hiernaast vindt u een link naar het interview met Joris Tiebout in BDW.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?