Patiënten van Kinderziekenhuis Koningin Fabiola krijgen voetbaltraining op maat

© Yvon Lammens

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola heeft woensdag samen met Brussels Football een gloednieuw project voorgesteld waarbij jonge patiënten voetbaltraining op maat krijgen om zo hun levenskwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd zorgt de nieuwe samenwerking ervoor dat jeugdspelers van Brusselse voetbalclubs zich nu sneller kunnen laten screenen op blessures.

Tijdens een demonstratie op het complex van voetbalploegen Ritterklub Jette en RSD.Jette, dat recht tegenover het kinderziekenhuis gelegen is, werkten een twintigtal kinderen woensdag een voetbalworkshop af. Ze deden dat onder het goedkeurend oog van Anderlecht-icoon Pär Zetterberg, die zelf diabetespatiënt is.

De voetbaltraining op maat richt zich op kinderen die patiënt zijn in het ziekenhuis en lijden aan obesitas, astma of psychiatrische aandoeningen. "Lange tijd werd het als astmapatiënt of als persoon met overgewicht verboden of sterk afgeraden om aan sport te doen. Dit is allemaal veranderd en nu kunnen we hen training op maat aanbieden. Die omkadering maakt nu deel uit van de behandeling", vertelt sportarts Dr. Raymond Edelman.

Kennismaken met de bal

De voetbaltrainingen werden samen met de nationale jeugdcoach David Van Renterghem uitgewerkt. Hij zal de patiënten laten kennismaken met de bal en hen fysieke eigenschappen bijbrengen zoals hand-voet-coordinatië of ruimtelijk inzicht. Maar tegelijkertijd is het ook een manier om de kinderen psychologisch sterker te maken.

Voor de kindjes met obesitas is er zo aandacht voor het voedingsregime, de astmapatiënten leren hun stress onder controle houden en de kinderen met psychologische problemen leren hun angsten loslaten. Vanaf volgend jaar juli moet het programma helemaal op punt staan en hopen de initiatiefnemers voldoende velden te hebben waar ze de trainingen kunnen laten doorgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?