Politiezone Evere-Schaarbeek-Sint-Joost-ten-Node

| Politiezone Evere-Schaarbeek-Sint-Joost-ten-Node.

Patrouille tegen seksuele intimidatie in Noordwijk loont: twee mannen op de bon

EDB
© BRUZZ
07/04/2021

Een operatie door agenten van politiezone Brussel Noord in de Noordwijk leverde twee proces-verbalen voor seksuele intimidatie op de openbare weg op. Daarnaast werden verschillende daders die opmerkingen hadden gemaakt die niet strafbaar waren, ter plaatse gesensibiliseerd. “Straatintimidatie is een fenomeen dat we niet langer willen dulden.”

Nadat een eerste politieoperatie op 17 maart tot geen enkel pv had geleid, leverde een tweede operatie in de Noordwijk op zondag 4 april twee proces-verbalen voor seksuele intimidatie op de openbare weg op. Verschillende andere daders die opmerkingen hadden gemaakt die niet strafbaar waren, werden eveneens ter plaatse door de politie-inspecteurs gesensibiliseerd, meldt de politiezone Brussel Noord.

Tijdens de operatie op 4 april werden volgens de politiezone twee vernederende gedragingen waargenomen ten aanzien van de politievrouw in burger die – met de steun van twee andere politiemannen die ook in burger waren – in de wijk patrouilleerde.

"Veel slachtoffers weten niet dat die zaken een inbreuk vormen"

Audrey Dereymaeker, woordvoerster politiezone Brussel Noord

De eerste verdachte (26) stond erop het telefoonnummer van de politievrouw te verkrijgen terwijl hij zonder toestemming tegen haar aan begon te plakken. Tijdens zijn verhoor door de politie-inspecteurs werd de verdachte herinnerd aan de wet van 22 mei 2014 en aan het verschil tussen flirten en intimidatie, namelijk de eerbiediging van de instemming. Volgens de politiezone zal het parket van Brussel het vervolg van het gerechtelijke dossier bepalen.

De tweede verdachte (41) keek naar de politievrouw in burger en riep haar obscene woorden toe. Hij stak zijn tong uit terwijl hij een seksuele handeling nabootste. De politieploeg die steun bood, identificeerde de verdachte en herinnerde hem aan de wet en aan de manier waarop zijn gedrag een overtreding vormde. De verdachte zal nog worden uitgenodigd voor een verhoor op een later tijdstip.

Te weinig gekend

De politiezone laat in een persbericht weten dat de wet met betrekking tot ‘ongewenst seksueel gedrag’ of ‘straatintimidatie’ van 2014 nog te weinig gekend is. Dit begrip omvat uitschelden, bespotten, obscene gebaren, aanranding of poging tot aanranding, betasting en stalken in een openbare of semi-openbare ruimte.

Maar al te vaak dienen slachtoffers geen klacht in, wat een gevoel van straffeloosheid voor de daders kan creëren, verklaart Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone. “Deze actie vond plaats in de Brabantstraat, het Liedtsplein, de Allardstraat, de Aarschotstraat, het Rogierplein en het Noordplein omdat we daar vaak van pendelaars horen dat het een moeilijke wijk betreft met veel mannen die hen lastigvallen. Veel slachtoffers weten echter niet dat die zaken een inbreuk vormen en dat ze hier klacht voor mogen indienen. We vinden het belangrijk om dit goed in de verf te zetten opdat vrouwen naar ons commissariaat zouden durven komen.”

"Momenteel wordt extra informatie verzameld over de meest problematische plaatsen"

Audrey Dereymaeker, woordvoerster politiezone Brussel Noord

“Straatintimidatie is een fenomeen dat we niet langer willen dulden,” zegt hoofdcommissaris Frédéric Dauphin, korpschef van de lokale politie Brussel Noord. “Iedere persoon – en zeker vrouwen – moet zich rustig en veilig kunnen verplaatsen in de openbare ruimte. Daarom hebben wij dit soort operaties opgezet en zullen wij ze blijven organiseren in verschillende wijken van onze politiezone.”

Op heterdaad betrappen

Tijdens de operaties patrouilleren drie politie-inspecteurs in burger, van wie één vrouwelijke en twee mannelijke politieleden. De politievrouw gaat in geen geval in op verzoeken van potentiële verdachten. Wanneer er een ongepaste opmerking tot haar wordt gericht, vervolgt zij haar weg en laat zij het aan de ondersteuningsploeg over om de dader te ondervragen. Indien de politievrouw of een andere persoon het slachtoffer wordt van straatintimidatie, zullen de politie-inspecteurs op heterdaad optreden en de gerechtelijke procedure inleiden waarin de wet voorziet. Het idee is om de daders op heterdaad te betrappen.

De politiezone Brussel Noord is zinnens om deze operaties in de verschillende wijken van haar grondgebied voort te zetten. “Momenteel wordt extra informatie verzameld over de meest problematische plaatsen,” aldus Dereymaeker. “Er zijn nog andere wijken waar de inbreuken misschien minder duidelijk zijn, maar op basis van de analyses van onze wijkinspecteurs gaan we hiernaar op zoek.” Er wordt ook gewerkt aan een bewustmakingsbrochure voor slachtoffers, getuigen en potentiële daders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Justitie , seksuele intimidatie , audrey dereymaeker , Politiezone Noord , pv

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni