Patrouilles in burger gaan seksuele initimidatie op straat aanpakken

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 8 maart 2021
Updated: 08-03-2021 - 16:45

De Brusselse politie gaat agenten in burger inzetten om mannen die vrouwen seksueel intimideren en lastig vallen op straat op heterdaad te betrappen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne steunt het “lik-op-stukbeleid”.

In februari lanceerde de Catalaanse Carla een petitie tegen seksueel geweld nadat ze zelf ontsnapte aan een verkrachtingspoging in het Jubelpark. Ze wilde de aandacht vestigen op het probleem dat ook door veel andere Brusselse vrouwen werd bevestigd. De petitie haalde in geen tijd duizenden handtekeningen.

Dat hoeft niet te verbazen, bijna 80 procent van de vrouwen werd al eens seksueel geïntimideerd op een openbare plaats, zo blijkt uit onderzoek. Vooral in grootsteden is dit een probleem. Hoewel dit soort gedrag al strafbaar is sinds 2014 en er forse straffen staan op seksuele intimidatie op straat, op het werk of andere openbare plaatsen, worden er in de praktijk zeer weinig aangiftes gedaan. In 2019 slechts 71 voor het hele land. Mogelijke verklaring is dat vrouwen die werden lastig gevallen, vaak niet weten dat ze klacht kunnen indienen. Het is ook vaak moeilijk om de identiteit van de dader te achterhalen of de feiten te bewijzen.

Lik op stuk

De politie van zone Brussel hoofstad Elsene gaat nu niet langer wachten tot slachtoffers aangifte doen, maar gaat actief speuren naar mannen die vrouwen seksueel intimideren. Agenten in burger - gewoon geklede vrouwen én mannen - zullen wekelijks op straat en bij gekende hotspots mannen op heterdaad proberen te betrappen als die vrouwen lastig vallen. Ze zullen ondermeer erg opletten op en rond het openbaar vervoer.

Om de veiligheid en leefbaarheid voor meisjes en vrouwen in Brussel te verhogen en te zorgen dat het gedrag ook bestraft wordt, gaat de politie Brussel ook samenwerken met het Brussels parket. Wanneer iemand op heterdaad betrapt wordt, zal altijd een proces-verbaal opgesteld worden en zal de verdachte verhoord worden. Daarna zal het parket zorgen voor een passend en onmiddelijk gevolg. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne steunt “het lik-op-stukbeleid.” “Het is onaanvaardbaar dat vrouwen op straat worden lastiggevallen, uitgescholden of nageroepen.”

“Vanaf nu zullen politieagenten in burger intimidatie op de openbare weg rechtstreeks beboeten”, zei Philippe Close, burgemeester van de stad Brussel. Hij noemde de samenwerking een “nieuwe stap in onze strijd tegen deze plaag.”

Eén van de agenten die mee zal patrouilleren, is politie-inspectrice Ingrid Stultjens van de zone Brussel hoofdstad Elsene die slachtoffers in het zorgcentrum seksueel geweld begeleidt. Zij geeft alvast tips aan slachtoffers. “De enige schuldige is de dader. Als je wordt lastig gevallen, tracht dan zo snel mogelijk weg te gaan uit de gevarenzone. Maak oogcontact met andere mensen of spreek ze direct aan. Vraag expliciet om hulp. Doe zeker aangifte, als politie nemen we deze zaken zeer ernstig.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?