Paul Delva, lector en catechist

SVG
© Brussel Deze Week
29/03/2013
Paul Delva is naast Vlaams parlementslid voor CD&V ook actief als lector en catechist in de Vogelzangparochie in Woluwe.

Delva ziet met lede ogen aan hoe de Vlaamse kerk in Brussel uitdunt. Tekenen genoeg. "Ik herinner me de Sint-Juliaankerk in Oudergem uit mijn jeugd," zegt Delva. "Die kerk zat altijd vol, hé."

Onlangs heeft de pastoor van Woluwe beslist om een aantal Vlaamse missen af te schaffen. Twee pastorale eenheden worden samengevoegd. Delva: "Onze pastoor is daar heel duidelijk in. Als er geen tien parochianen meer zijn, dan wordt de eucharistieviering opgedoekt. Natuurlijk zijn dat moeilijke momenten. Bij elke mis die verdwijnt is de parochie een derde van de kerkgangers kwijt. Maar het heeft natuurlijk wel het voordeel van de duidelijkheid."

De afkalvende kerk baart Delva wel zorgen. Brussel zonder ook maar één Vlaamse mis? Het lijkt geen onrealistisch scenario. Delva: "Men zegt wel eens: er zal altijd een waakvlam blijven. Maar wat als de zuurstof helemaal weg is?" Dat de buitenlandse kerken het uitstekend doen, is voor Delva maar een schrale troost. "Het succes van de Poolse missen is irrelevant voor mijn geloof."

Delva put hoop uit andere formules. Zo trekt hij jaarlijks met vrienden langs de pelgrimswegen naar Compostela en zijn er de maandelijkse druk bijgewoonde familievieringen in de kerk van Stokkel.

Een nieuw fenomeen zijn de Nederlandstalige bijbelgroepen in Brussel. Daar wordt eerst uit de bijbel voorgelezen en daarna gediscussieerd. "Het voordeel is dat je onder gelijkgestemden bent en het staat los van de wekelijkse kerkverplichting. Ik denk dat bijbelgroepen een toekomst hebben in een stad als Brussel. Bovendien blijken ze in trek bij jonge mensen."

Toch blijft het vreemd om bij de Kerk te blijven op een moment dat steeds meer Vlamingen zich ervan afkeren. Delva: "Ik heb er veel aan. De eucharistieviering is een rustpunt. Er heerst ook een andere taal en logica dan in mijn professionele leven. Neem nu het woord 'genade'. Dat hoor je nergens meer, terwijl daar zoveel inzit. Het is een prachtig woord. Daarover denk ik graag na. Ik vrees dat als de kerk verdwijnt, ook de geloofstaal zal verdwijnen."

Kerk in ademnood

Terwijl allerlei religies floreren in Brussel, is het katholieke geloof er op zijn retour. Voor stedenbouwkundigen en erfgoedspecialisten vormen de lege kerken een echte breinbreker. Een dossier van Brussel Deze Week. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Kerk in ademnood

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni