Michael Verbauwhede 03 c Bart Dewaele

Peiling: PVDA zit PS op de hielen in Brussel

BVR
© BRUZZ
30/09/2016

Mochten er vandaag verkiezingen zijn, dan wordt de PTB/PVDA de derde partij van Brussel. Dat staat te lezen in Le Soir, dat samen met RTL-TVI en Ipsos een peiling uitvoerde. De PS is de grote verliezer, maar ook de gehele Brusselse regering krijgt een buis. Bij de Nederlandstalige partijen boeren vooral N-VA en Vlaams Belang achteruit, maar het aantal respondenten in die steekproef is bijzonder klein.

De steile klim die de PVDA eerder in Wallonië liet zien, krijgt nu ook navolging in Brussel. Daar haalt de partij 11,2 procent, 3,4 procent meer dan in de laatste peiling in mei.

De tegenovergestelde beweging zien we bij de PS, die op 15,5 procent uitkomt, bijna tien procent lager dan de verkiezingen van 2014. Of deze daling met het algemene politieke klimaat dan wel met de specifiek Brusselse context te maken heeft, is moeilijk te achterhalen. Maar als dat laatste het geval zou zijn, aldus Le Soir, zou dat wel eens te maken kunnen hebben met afwezige (Vervoort) of controversiële (Mayeur) kopstukken. De eerste komt nog voor in de Brusselse top-30 van populairste politici (lokaal en nationaal), de tweede helemaal niet.

Dat de PVDA het in Brussel wel goed doet en de PS niet, is voor Brussels parlementslid Michael Verbauwhede geen verrassing. “We doen op een andere manier aan politiek. Wij zijn bij elke actie in de wijken aanwezig. Dat blijft misschien onder de mediaradar, maar het wordt door de mensen wel gezien. Komt daar bij dat onze parlementsleden hun vroegere loon behouden. Zo verdien ik 1.400 euro, terwijl parlementsleden van andere partijen soms al twintig jaar 6 tot 7.000 euro verdienen.”

De MR, die in Brussel in de oppositie zit, houdt goed stand en stijgt zelfs een beetje (+0,6 procent). Daarmee blijft de MR veruit de grootste partij in Brussel. Andere oppositiepartij Ecolo stijgt een klein procent (9,8), terwijl de regeringspartijen DéFI en CDH ter plaatse trappelen. Zij lijken minder te worden gestraft voor hun regeringsdeelname, al krijgt de regering als geheel wel slechte punten: een 4,6 op 10 - iets lager dan de 5,1 voor de regering-Bourgeois.

Voor de (andere) Nederlandstalige partijen moeten de cijfers met enige omzichtigheid benaderd worden. Het aantal respondenten in de steekproef is immers zo klein, dat schattingen een relatief grote foutenmarge hebben.

Ondanks een daling blijft de N-VA met 4,5 procent de grootste partij. Op de tweede plaats staat Open VLD (3,1), gevolgd door Groen (2,4), S.PA (1,1) en Vlaams Belang (1,0). Hekkensluiter is CD&V, met 0,7 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni