Personeel rusthuizen Jette wil staken: 67 banen op de tocht

Een rusthuis in Brussel Een rusthuis in Brussel
© BRUZZ
| Een rusthuis in Brussel.
© BRUZZ
| Een rusthuis in Brussel.

De socialistische en de christelijke vakbond in de rusthuizen Simonis en Wiart in Jette hebben een stakingsaanzegging ingediend, uit onvrede met hun overkoepelende bedrijvengroep Orelia. In residentie Simonis dreigen 67 banen te verdwijnen, terwijl het personeel in residentie Wiart klaagt over een racistische directie. Orelia Zorg zegt nog open te staan voor overleg.

Volgens Orelia, een bedrijvengroep actief in de ouderenzorg, was er de voorbije drie weken een constructieve sfeer ontstaan tijdens het overleg tussen directie en vakbonden. De groep betreurt dat er deze week geen overleg meer kon gepland worden. Dat is pas voorzien voor 9 januari.

De groep had te kennen gegeven dat ze de residentie Simonis wil sluiten en dat ze daarvoor de procedure-Renault zou opstarten op 10 december. Daardoor staan er 67 banen op de tocht.

De vakbonden werden boos, toen ze vernamen dat de groep vacatures adverteerde voor de residentie Wiart, terwijl men dacht dat er 20 werknemers zouden kunnen worden overgeplaatst vanuit Simonis. De vakbonden raakten hierdoor het vertrouwen in de directie kwijt.

'Niet definitief'

Johan Poel, CEO van Orelia Zorg, zegt dat Simonis op korte termijn dicht moet voor werkzaamheden, maar de sluiting is volgens hem nog niet definitief. "Alle opties blijven open om een maximaal aantal personeelsleden tewerk te stellen in rusthuizen van Orelia in dezelfde regio", aldus de CEO.

In het rusthuis Wiart klagen personeelsleden over de nieuwe directie die ze racisme, pesterijen, dreigementen en onwettelijke ontslagen verwijten.

Volgens Johan Poel is er een intern onderzoek opgestart om de grieven van de medewerkers te onderzoeken. "We staan open voor dialoog", aldus Poel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?