Peterbos krijgt wijkcontract

© Kris Hendrickx
| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

Midden november heeft de Brusselse regering beslist dat de Anderlechtse wijk Peterbos één van de drie nieuwe duurzame wijkcontracten krijgt. Dat wordt uitgewerkt door de twee sociale huisvestingsmaatschappijen die er actief zijn. Dat antwoordde minister-president Rudi Vervoort vrijdag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement.

Vervoort werd over de incidenten in Peterbos ondervraagd door Dominiek Lootens (Vaams Belang), Brigitte Grouwels (CD&V), Annemie Maes (Groen), Khadija Zamouri (Open Vld), Zoë Genot (Ecolo) en Jamal Ikazban (PS).

Vervoort benadrukte dat het Gewest enkel een coördinerende rol inzake veiligheid en preventie wil opnemen. De minister-president wil naar eigen zeggen niet in de plaats van de gemeenten optreden. Hij pleit voor een globale aanpak om het veiligheidsgevoel te vergroten, eerder dan maatregelen die een antwoord zijn op specifieke incidenten zoals de aanval van enkele jongeren tegen MIVB-controleurs deze week in Anderlecht.

De recente incidenten in de Peterboswijk beschouwt Vervoort als een lokale problematiek, die door de gemeente Anderlecht zelf moet worden aangepakt.

Anderlecht heeft voor haar lokaal preventieplan in 2016 en 2017 telkens ruim 2,6 miljoen euro gekregen. In dat plan is er ook specifieke aandacht voor Peterbos met de inzet van plaatselijke bemiddelaars en stadswachten, individuele begeleiding van spijbelaars en druggebruikers. Daarnaast wordt er onderzocht of er een geïntegreerde veiligheidsantenne kan gevestigd worden in de wijk, zodat de gemeentediensten en de politie er fysiek aanwezig zijn.

Vervoort verwees ook naar het duurzaam wijkcontract dat momenteel uitgewerkt wordt voor Peterbos. In het kader daarvan wordt nagedacht over onder meer renovatie of het gebruik van de sokkels voor collectieve voorzieningen.

Vervoort herinnerde ook aan de bijkomende maatregelen die getroffen werden om de veiligheid van de mensen van de MIVB te verhogen. Zij krijgen pepperspray, alsook een cursus zelfverdediging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?