Petitie tegen Formule E-race rond Elisabethpark

© Renault Sport

Buurtbewoners hebben een petitie opgestart tegen de Formule E-race rond het Elisabethpark in Koekelberg en Ganshoren. Ze vrezen dat de race het park ernstige schade zal toebrengen, met name aan de grasvelden. Ook stellen de buurtbewoners zich vragen bij de veiligheid van de bewoners.

De eerste Formule E-race in België zal niet plaatsvinden in Heusden-Zolder of Spa-Francorchamps. Nee, de elektrisch aangedreven bolides zullen toertjes rijden rond het Elisabethpark, dat deels in Koekelberg en deels in Ganshoren ligt. 

Een aantal inwoners van de straten rond het Elisabethpark begrijpt niet "waarom deze circuits, die volledig uitgerust zijn om races te organiseren" het onderspit moeten delven tegen "de openbare weg in een dichtbevolkt woongebied dat volgens het bestemmingsplan overigens van 'culturele, historische of esthetische' waarde is." 
 
Zo klinkt het in een petitie die maandag werd opgestart door Kim Gorus. Op het moment van schrijven hebben 67 mensen die ondertekend.

Schade aan grasvelden
In de petitie wordt vermeld dat het Elisabethpark geleidelijk aan in haar oorspronkelijke staat werd hersteld. "Wij maken ons als buurtbewoners dan ook ernstig zorgen over de installatie van vip-zones, tribunes, paddock stands en dergelijke. Die kunnen het park ernstige schade toebrengen, met name aan de grasvelden. Daar zullen tal van auto’s rondrijden: personenwagens, racewagens, vrachtwagens, enzovoort."

Ook de veiligheid van de race "in de smalle straten rondom het park" wordt in twijfel getrokken. "Hoe kan de organisatie 100 procent garanderen dat de veiligheid van de bewoners, de historische gevels rond en de eeuwenoude bomen in het park gevrijwaard zullen blijven in het geval van een crash tussen auto’s die sneller dan 200 km/u kunnen rijden?"

Principieel onbegrip
Ten slotte vermeldt de petitie ook principieel onbegrip voor de beslissing om een autorace te laten doorgaan in een stadspark. En dat "in een tijd waarin het Brussels Gewest alles op alles zet om de stad toegankelijker en meer gebruiksvriendelijk te maken voor voetgangers en fietsers." Dat duidt volgens de opstellers van de drietalige petitie op "inconsequente beleidsvoering".

Eerder al bekritiseerde gemeenschapssenator Annemie Maes (Groen) via Facebook de gekozen locatie van de Formule E-race: "Maar enfin.... Zijn ze nu helemaal op hun kop gevallen om dit aan het Elisabethpark te doen? Is dat nu echt iets waar Brussel op zit te wachten?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?