Petitie van Sint-Lambrechts-Woluwe zet geluidshinder opnieuw op de agenda

© Belga
03/10/2022
Updated: 03/10/2022 20.00u

Het schepencollege van Sint-Lambrechts-Woluwe lanceert een petitie om federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) tot actie te bewegen in het dossier van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem. Sinds de lente overtreedt één vliegtuig op drie de geldende Brusselse geluidsnormen. Zo luidt het maandag in een mededeling.

De petitie eist van minister Gilkinet dat er een verbod komt op vertrekkende vliegtuigen tussen 22 en 7 uur en op de meest luidruchtige en vervuilende toestellen. Hij moet de luchthavenuitbater verplichten baan 25L naar het oosten terug te trekken om het overvliegen van het Brussels Gewest en de dichtbevolkte gebieden tijdens het opstijgen te vermijden, klinkt het.

Brussels Milieuminister Alain Maron wordt gevraagd om zijn administratie op te leggen de boetes op te eisen aan de luchtvaartmaatschappijen die de geluidsnormen overschrijden.

Reactie van minister Gilkinet

In een reactie aan Belga verzekert minister Gilkinet dat hij de laatste hand legt aan een reeks initiatieven "die samen de geluidsoverlast zullen beperken". Zo werkt hij aan een verduidelijking van de windnormen die belangrijk zijn voor het gebruik van de pistes, en aan nieuwe start- en landingsprocedures. Een onafhankelijke controle-instantie moet ook toezien op het respect van de procedures en de keuzes van pistes.

Om de oudste en meest luidruchtige vliegtuigen uit het Belgische luchtruim te weren, meer bepaald tijdens de kritische uren en dagen zoals de ochtend, de avond en de weekends, worden nieuwe regels inzake de 'quota counts' onderzocht. "Ik wil in elk geval zo snel mogelijk vooruitgaan om concrete antwoorden te bieden aan het lijden van de bevolking die overvlogen wordt", aldus nog minister Gilkinet, die wil voorkomen dat "Brussel de geluidsvuilbak van Europa is"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni