Het Muntplein in juni 2022

| Het Muntplein in juni 2022.

Petitie voor verbod gezichtsherkenning in Brusselse openbare ruimten

© Belga
14/03/2023

De Liga voor Mensenrechten en la Ligue des droits humains starten met een coalitie van organisaties een petitie "Protect my face" bij het Brussels Parlement om een verbod te vragen op het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie in de openbare ruimte in Brussel. De organisaties vrezen dat de legalisering en het gebruik van deze technologie de fundamentele rechten en vrijheden zal belemmeren, in het bijzonder die van minderheden.

De petitie is gericht tegen gezichtsherkenning wanneer die wordt gebruikt voor identificatiedoeleinden. Zo kan een persoon in een menigte worden geïdentificeerd aan de hand van diens biometrische kenmerken die in een databank zijn opgeslagen (meting van de afstand tussen de ogen, de neusbrug, enzovoort). De coalitie achter de petitie eist een democratisch debat over deze technologie.

Het gebruik van gezichtsherkenning is illegaal in België, maar de politie en de minister van Binnenlandse Zaken willen die technologie toch gebruiken, stellen de initiatiefnemers in een mededeling.

Het gebruik van gezichtsherkenning door de politie en de overheid belemmert volgens hen verschillende rechten en vrijheden: het recht op privacy, het recht op anonimiteit, de vrijheid van verkeer, vereniging, vergadering en betoging, het recht om niet gediscrimineerd te worden, enzovoort.

De petitie is te vinden op: https://democratie.brussels/initiatives/i-155.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni