Philippe Close steunt oprichting commissie rond Belgisch koloniaal verleden

© PhotoNews
| Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft maandag op de Brusselse gemeenteraad zijn steun uitgesproken voor het initiatief van de oprichting van een commissie in de Kamer die zich over het Belgisch koloniaal verleden zal richten. Close wil de conclusies van die commissie afwachten, maar sluit kleinere initiatieven vanuit de stad Brussel intussen niet uit.

Op de Brusselse gemeenteraad vond maandagavond een uitgebreid debat plaats over de functie van standbeelden zoals dat van Leopold II. De oppositie van MR en Open Vld had een motie ingediend met het voorstel om monumenten van publieke personen en herdenkingsplaten te voorzien van borden met historische en pedagogische uitleg.

De motie werd niet goedgekeurd, want voor de meeste gemeenteraadsleden en het schepencollege ging die niet diep genoeg in op de problematiek. "De motie heeft niet de juiste toon", vindt burgemeester Close. "We gaan ons inschrijven op het initiatief dat al op federaal vlak genomen is.

Wanneer de conclusies er zijn, nemen we het engagement op om ons daar bij aan te sluiten en aan mee te werken. En in afwachting kunnen we zelf nog initiatieven nemen zoals bijvoorbeeld de inhuldiging van het Patrice Lumumbaplein vorig jaar", aldus Close.

De stad Brussel wil zich niet terugtrekken uit het debat, maakt de Brusselse burgervader nog duidelijk. Hij hoopt dat er ook op het vlak van onderwijs rond het delicate thema zal gewerkt worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?