Philippe Van Parijs 03

Philippe Van Parijs: 'Eendracht tussen moslims en niet-moslims maakt macht'

RVE
© brusselnieuws.be
23/03/2016

Filosoof en hoogleraar Philippe Van Parijs maakte de aanslagen van dichtbij mee. Hij hoopt dat Brusselaars net naar elkaar toegroeien door de gebeurtenissen.

Op het moment van de eerste aanslag op de luchthaven van Zaventem stond Philippe Van Parijs op het punt om in station Schuman de trein te nemen naar Louvain-La-Neuve, waar hij een gemoedelijk evenement zou organiseren.

"Ik had de rook vanuit metrostation Maalbeek naar boven zien komen, maar naar huis fietsend drong het gewicht van de gebeurtenissen nog altijd niet door," vertelt de filosoof.

Geen nieuwe lockdown
Van Parijs woont al sinds jaar en dag in Brussel. Dat zijn stad getroffen werd door zo’n grote crisis vindt hij niet erg verrassend. “Dat kan overal gebeuren, maar je weet natuurlijk niet wanneer het komt en hoe erg het is.”

Maar wat nu? “Life must go on en we mogen niet overreageren. Tijdens de lockdown in november vorig jaar lag de stad plat. Ze hebben de scholen en de metro’s toen gesloten en talloze Brusselse kinderen hebben dagen aan les verloren. Er raakte ook niemand in of door de stad. Dat vond ik schandalig en dat is een aanmoediging voor de terroristen.”

De hoogleraar probeert een positieve boodschap uit de gebeurtenissen te filteren. “Er groeit uit dit soort rampen bij de Brusselaars steeds een besef van de noodzaak van solidariteit. Niet enkel tussen Vlamingen en Franstaligen, maar tussen iedereen, ongeacht godsdienst of huidskleur.”

Meer dan ooit ‘Eendracht maakt macht’
Van Parijs noemt de reactie van EmBeM (Empowering Belgian Muslims) als goed voorbeeld. Zij schoven het Belgische motto, 'Eendracht maakt macht', naar voren als iets om meer dan ooit naar te streven. “Ze bedoelen daarbij natuurlijk niet de klassieke eendracht tussen liberalen of katholieken, of Vlamingen en Walen, maar eendracht tussen moslims en niet-moslims. Eén vierde van de Brusselaars zijn tenslotte moslim.”

De filosoof was ook ontroerd door de actie op het Beursplein. “Van mij mag dit ‘heroverde’ plein een echte symboolplek worden, waar alle Brusselaars samenkomen,” klinkt het.

Voor de Brusselaars heeft Van Parijs nog een laatste boodschap: “We moeten beseffen dat we een volk zijn geworden en dat we samen aan een toekomst moeten bouwen. Moslim of niet, Vlaming, Franstalige of anderstalige, iedereen moet samenwerken om de troeven van onze stad uit te spelen. Vandaag meer dan ooit.”

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni