Picknick breidt uit naar Luik en Namen

© Saskia Vanderstichele
De formule van de protestpicknick blijkt aanstekelijk. Ook in Luik en Namen staan ondertussen evenementen gepland. In Brussel volgt een grote picknick op 24 juni, een bescheidener evenement op 17 juni.

"Pic Nic The Cité Ardente", luidt de naam van het evenement dat - alweer - via Facebook wordt georganiseerd. Bijna 500 mensen beloofden donderdagochtend erbij te zijn, op de Boulevard de la Sauvinière, voor de Luikse opera. Het evenement vindt plaats op zondag 17 juni, om 12 uur.

Net als de Brusselse picknickers verwijzen de Luikenaars naar de oproep van Philippe Van Parijs, die in drie Brusselse kranten (waaronder Brussel Deze Week) verscheen.

De initiatiefnemers hebben het ook in Luik gemunt op de plaats die de auto krijgt in de stedelijke ruimte. Ze menen ook dat het Luikse stadsbestuur steeds vaker burgerinitiatieven in de openbare ruimte verbiedt, zoals de Apéros Urbains.

En ook in Namen lijkt de formule aan te slaan. De picknickers protesteren er tegen een project om de bomen op de Square Léopold om te hakken. Ze spreken af op zaterdag 23 juni. Het Namense initiatief is vandaag met zijn 70-tal toezeggingen wel een stuk bescheidener dan de Luikse picknick.

Brussel: groot op 24 juni
In Brussel kondigen de organisatoren van de eerste grote picknick ondertussen aan dat ze in de eerste plaats mobiliseren voor 24 juni. De initiatiefnemers willen de tijd nemen om ook groepen te bereiken die er afgelopen zondag niet bij waren. Het publiek was toen een stuk Nederlanstaliger dan de gemiddelde stadsbewoner en telde veel hoogopgeleide Brusselaars uit de middenklasse, vaak met kinderen.

Ook nu zondag 17 juni zal er wellicht echter animo zijn voor de Beurs. Verschillende mensen roepen immers ook dan op tot een picknick. Volgens de organisatoren van de grote picknick mobiliseert onder meer een groep studenten voor 17 juni. Het Facebookevenement kreeg de titel Relaxed Pic Nic The Streets mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?