Pierre Kompany krijgt racistische dreigbrief met wit poeder

© PhotoNews
| Pierre Kompany, burgemeester van Ganshoren.
Updated: 21-01-2020 - 19:48

De burgemeester van Ganshoren heeft dinsdagnamiddag een dreigbrief met wit poeder en uitwerpselen ontvangen. De politie is ter plaatse en had een veiligheidsperimeter ingesteld rond het gemeentehuis van Ganshoren. Intussen verliet het gemeentepersoneel, dat heel de namiddag binnen moest blijven, het gemeentehuis. Niemand raakte besmet.

poederbrief
© RV

Door de interventie van de politie waren er lange files ontstaan op de Keizer Karellaan. Daar was een rijstrook afgesloten. Naast de politie is ook de civiele bescherming aanwezig. Volgens Stéphane Obeid, de eerste schepen in Ganshoren, was de situatie al snel onder controle.

Naast wit poeder bevatte de brief gericht aan Pierre Kompany, de burgemeester van Ganshoren, ook een foto van Kompany met een vizier op zijn voorhoofd. In de brief staan racistische opmerkingen en wordt Kompany ook bedreigd met de boodschap "de laatste dag van je leven."

Kompany heeft de brief zelf geopend. Ook een medewerker is in contact met de brief geweest, bevestigt zijn woordvoerster aan BRUZZ. "Hij krijgt honderden brieven, bijvoorbeeld met nieuwjaarswensen, en we dachten dat dit ook zo'n brief was. Maar de brief stond vol met beledigingen en er zat ook wit poeder in", vertelt de woordvoerster. "We zitten nu vast in het gemeentehuis, maar er is geen reden tot paniek. Dit is de standaardprocedure."

Vier personen waren in quarantaine geplaatst, maar vertonen geen enkel symptoom. Zij moesten zich uitkleden, een douche nemen, een veiligheidspak aantrekken en een medisch onderzoek ondergaan. Momenteel wachten ze op de resultaten van de analyse van het witte poeder om hun spullen in het bureau te recupereren.

"Wij mogen het gemeentehuis ondertussen verlaten", vertelt de woordvoerster van de burgemeester, "maar moeten al onze bezittingen die we bij ons hadden nog 24 uur achterlaten voor onderzoek."

Veel steunbetuigingen

Enkele uren voor Kompany de racistische dreigbrief opende, was hij nog aanwezig bij de officiële installatie van de de nieuwe, vaste commissie voor Gelijke Kansen in het Brussels parlement. Op sociale media kan de burgemeester alvast op veel steun rekenen, onder meer van Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej en de liberalen in de Kamer.

Op Twitter verzekert Kompany dat iedereen veilig is, en hij excuseert zich ook voor het ongemak dat deze situatie kan veroorzaken. Wat de dreigbrief betreft, gaat Kompany een klacht indienen. Naast Kompany moest het aanwezige gemeentepersoneel heel de namiddag in het gemeentehuis blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?