Pilootproject kinderopvang moet misverstanden over armoede verhelpen

SN
© BRUZZ
17/10/2019

Opvangbegeleiders bewustmaken van de drempels die kansarme gezinnen ervaren in de crèche, dat is de bedoeling van een testproject dat de VGC vanaf 2020 in Brussel lanceert. “Crèches vragen een bepaald type pampers of een vast weekschema, maar voor wie met armoede kampt is dat lang niet evident.”

Het is Werelddag voor Armoedebestrijding en in het Brusselse Gewest is er nog veel werk aan de winkel, zeker wat kinderarmoede betreft. Van alle Brusselse ketjes die Kind & Gezin bezochten in 2018 groeit 28 procent op in kansarmoede – alweer een stijging.

Goede kinderopvang is een belangrijke hefboom om kinderen uit de armoede te tillen, zo blijkt uit onderzoek, maar dan moeten kansarme gezinnen wel toegang hebben tot die opvang. Uitbreiding van het aantal crècheplaatsen en sociale tarieven voorzien zijn een eerste stap, waar dit VGC-college in de toekomst verder op wil inzetten.

Maar ook begeleiding van crèches rond kansarmoede is belangrijk, meent VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen). Vanaf januari 2020 start de Vlaamse Gemeenschapscommissie daarom een pilootproject in kinderdagverblijven Prutske (in Ukkel) en Elmer (in Schaarbeek, Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en Brussel-Stad).

"Door misverstanden over armoede haken kansarme ouders af, terwijl hun kind net veel baat heeft van kinderopvang"

kabinet-Van den Brandt

“De Brusselse kinderdagverblijven doen erg goed werk, maar mensen in armoede lopen nog steeds tegen drempels aan,” aldus het kabinet-Van den Brandt.

“Een weekplanning doorgeven bijvoorbeeld is moeilijk voor wie aan het solliciteren is. Of crèches vragen een bepaald type pampers, dat duurder uitvalt. Dat soort kleine dingen kan ervoor zorgen dat mensen in kansarmoede afhaken, terwijl de ontwikkeling van hun kinderen net enorm gebaat is bij goede opvang.”

Evaluatie zomer 2020

Voor het pilootproject werkt de VGC samen met TAO-Armoede en vzw De Link. Die organisatie leidt ervaringsdeskundigen in armoede op om kinderopvangmedewerkers te begeleiden en te informeren over de gevoeligheden. Kinderdagverblijf Prutske gaat van start met een studiedag op 31 januari 2020. Voor de Elmer-crèches wordt de startdag nog ingepland.

“Tegen de zomer moet het pilootproject afgerond zijn. Als de evaluatie positief is, willen we de armoedebegeleiding uitbreiden naar alle Nederlandstalige kinderdagverblijven in Brussel,” klinkt het nog bij Van den Brandt.

1 op 3 aan minimumtarieven

In de Brusselse kinderdagverblijven heeft 30 procent van de kinderen recht op het minimumtarief van 5,24 euro per dag of minder – voor wie een inburgeringscursus volgt of OCMW-steun trekt, ligt het dagtarief nog lager (3,14 en 1,65 euro per dag respectievelijk). Slechts voor 7 procent van de kinderen kunnen de ouders zich het maximumtarief van 25 à 28 euro per dag veroorloven, zo blijkt uit cijfers van Kind en Gezin over 2018.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, kinderopvang, kinderarmoede, Elke Van den Brandt, Prutske, Elmer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni