Plantentuin waagt poging reuzenaronskelk te bevruchten

SDS
© BRUZZ
10/04/2017

Omdat de twee reuzenaronskelken in de Plantentuin van Meise simultaan bloeien, kunnen ze niet ingezet worden om elkaar te bestuiven. Daarom heeft de Plantentuin van Meise beslist een experiment te wagen: de tweede, kleinste reuzenaronskelk wordt dinsdagochtend bestoven met ingevroren stuifmeel van een bloem uit Gent, uit 2015.

Beteuterde medewerkers bij de Plantentuin van Meise maandag. Na een jaar bloeide weer een van de vijf zeldzame reuzenaronskelken van de botanische tuin. Een tweede plant zou een week later bloeien, en dus leek de kans op een eerste bestuiving in de plantentuin in zicht. Daar zouden zaadjes kunnen van komen om zelf reuzenaronskelken mee te kweken. Maar de tweede bloem ging vroeger dan gehoopt open, en dus waren die kansen verkeken. De mannelijke bloemetjes zijn immers later rijp dan de vrouwelijke.

"Het is de grotere (eerste, red.) plant die plots een spurt heeft ingezet, en zo roet in het eten heeft gegooid", zei Manon Van Hoye van de Plantentuin maandagnamiddag aan BRUZZ. "Nu kan het nog drie jaar duren voor weer één van onze reuzenaronskelken bloeit."

Omdat de planten zo zelden bloeien, heeft de Plantentuin maandag in de vooravond besloten een van de twee reuzenaronskelken te bestuiven met stuifmeel van een bloem in de Gentse botanische tuin, dat in 2015 is ingevroren.

Niet geschoten is altijd mis
Dat kan om logistieke redenen pas dinsdagochtend, meteen ook het allerlaatste moment dat de vrouwelijke bloemetjes van de reuzenaronskelk nog niet verwelkt zijn. Een waterkansje is het misschien, maar niet geschoten is altijd mis, vindt de Plantentuin.

"Bovendien is er een risico dat de plant zelf het niet overleeft", zegt Van Hoye. "Het zijn serreplanten in een pot. Als ze zaden aanmaken is de kans er dat ze daar te veel van hun energie aan spenderen en er zelf kapot aan gaan. Daarom hebben we dit nog nooit eerder geprobeerd."

De Plantentuin is ook dinsdag nog uitzonderlijk tot 22 uur open, om het grote publiek toe te laten de uiterst zeldzame fallusplanten te bewonderen. Het kostbare stuifmeel arriveert vanochtend in Meise en zou dan meteen met de hand verstoven worden over de kleinste reuzenaronskelk. Afwachten of daar kindjes van komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni