Plastic Attack: na Brussel ook in de rest van Europa

© RV
| Een volle kar plastic bij de 'plastic attack' in het Britse Bath.

De eerste Belgische actie tegen verpakkingsmateriaal in supermarkten vond plaats in Brussel. De komende maanden volgen nog 'aanvallen' in de rest van Europa.

Tijdens een zogenaamde 'Plastic Attack' geven klanten na het boodschappen doen het plastic waarin hun producten zijn verpakt, terug aan de winkel. 'Plastic Attacks' moeten bewustmaken van de hoeveelheid plastic die supermarkten gebruiken om hun producten te verpakken.

De actie ontstond in het Britse Bath, en kwam afgelopen zaterdag voor het eerst naar het Europese vasteland. Tientallen klanten gaven hun verpakkingsmateriaal terug aan de Delhaize op de Anspachlaan.

"Een eye-opener," reageert Delhaize aan BRUZZ. De supermarktketen zegt bovendien dat ze de strijd tegen overbodig gebruik van plastic nog verder opvoert. “We hebben de afgelopen tijd al heel wat inspanningen geleverd,” zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Zo recycleren we het plastic materiaal dat we zelf gebruiken, en bieden we katoenen zakjes aan voor groenten en fruit.”

Toch gaat de supermarkt kijken waar nog meer overbodig plastic kan worden verwijderd. Dekelver meldt wel dat er ook producten zijn die zonder plastic minder lang houdbaar zijn. Het weghalen van die verpakking zou ervoor zorgen dat er meer voedsel bederft. Ook moet er rekening worden gehouden met verplichte opschriften op verpakkingsmateriaal, met informatie over voedingswaarden en allergieën.

In de loop van de maand volgen Plastic Attacks in heel Europa, van Noorwegen tot Nederland, Zwitserland en Engeland. Ook in België volgen nieuwe acties, onder andere in Gent, Leuven, Brugge, Kortrijk en Antwerpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?