20220110 Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS.)

Politici reageren na rellen: 'Betogen geen excuus om stad te verwoesten'

© Belga
24/01/2022

Verschillende politici reageren met afschuw op de rellen die zondag na de Europese Manifestatie voor Democratie uitbraken in Brussel. Het is al de vijfde betoging tegen coronamaatregelen in twee maanden die uitmondt in onlusten.

Brussels burgemeester Philippe Close reageert op Twitter op de rellen die plaatsvonden in zijn stad en waarbij politieagenten geviseerd werden. Toen de sfeer omsloeg werden de ordediensten systematisch bekogeld met allerlei projectielen, waarbij zij reageerden met het waterkanon en traangas.

"De fysieke aanvallen waar de politiediensten slachtoffer van zijn geweest, zijn onaanvaardbaar. In samenspraak met de procureur des Konings zullen we er alles aan doen om de daders te identificeren", verzekert Close. "Bedankt aan de Brusselse politiezones, aan hun burgemeesters en aan de federale politie voor hun steun deze namiddag", voegt hij nog toe.

Ook Johan Leman, voorzitter van vzw Foyer in Molenbeek heeft op Twitter gereageerd op de gebeurtenissen. "De schade die iedere keer in Brussel aangebracht wordt door casseurs mag nu eens echt ophouden. Omcirkel dat crapuleus geweld en doe ze betalen voor de schade," zegt hij.

'Onaanvaardbaar'

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort vindt de beelden en daden van vandaag in de hoofdstad "totaal onaanvaardbaar." Hij wil dat de daders bestraft worden. "Betogen is geen excuus om onze stad te verwoesten en onze politie aan te vallen. Onze diensten stellen alles in staat om de daders op te sporen en te straffen", schrijft Vervoort op Twitter.

Ook Brussels minister Sven Gatz zijn verontwaardiging via sociale media. "Stop met het recht op vrije meningsuiting uit te hollen met blind geweld. Stop egoïsme te verwarren met vrijheid en stop vooral met mijn stad, onze hoofdstad, te verwoesten", zegt Gatz.

'Bruut geweld'

"Vrijheid van meningsuiting is een van de fundamenten van onze samenleving. Iedereen is vrij om zijn mening te geven. Maar onze samenleving zal blind geweld nooit aanvaarden, zeker niet tegen onze ordediensten", zo schrijft ook Premier Alexander De Croo (OpenVLD) op Facebook. "De betrokkenen van vandaag zullen vervolgd worden."

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft de rellen fors veroordeeld. "Het is ronduit schandalig dat politiemensen die anderen proberen te beschermen, zelf het mikpunt van geweld worden. Dit is geen manifestatie meer, dit is bruut geweld", zegt ze op Twitter. "Dit is onze hoofdstad en we kunnen niet tolereren dat er zoveel vernielingen worden aangericht aan openbare en private infrastructuur. Justitie gaat de vervolgingen voortzetten"

Drankghekken en kasseien

"We moeten luisteren naar ieders mening, maar wie een betoging kaapt en kiest om te vernielen, verliest aan mij een gesprekspartner. Dit is absoluut geen manier om een boodschap over te brengen", klinkt het nog.

Na afloop van de betoging tegen het coronabeleid in Brussel heeft een groep relschoppers bewust de confrontatie met de politie gezocht. Aan metrohalte Merode werd de politie aangevallen met zware voorwerpen, waaronder vuilnisbakken, dranghekkens en kasseistenen.

De Brusselse politie heeft zeker een zestigtal personen administratief aangehouden en een tiental personen gerechtelijk. Verschillende agenten en burgers raakten gewond bij de rellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni