Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, blikt vooruit op oudejaarsavond.

Politie bereidt zich voor op oudejaarsavond: ‘Vuurwerk wordt steeds krachtiger’

Jasmijn Post
© BRUZZ
31/12/2022

Een tijdelijk vuurwerkverbod zal wellicht niet genoeg zijn om de politie een rustige avond te bezorgen. Hoe blikt de politie vooruit op de drukte in het centrum, vandalisme en mogelijke conflicten en arrestaties? Drie vragen aan Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone die het commandocentrum zal aanvoeren op oudejaarsavond.

De politie handhaaft het vuurwerkverbod. Wat doet de politie nog meer tijdens oudejaarsavond?

We zullen controles uitvoeren aan de ingangen naar het Paleizenplein – waar naar alle waarschijnlijkheid het publieke vuurwerk te zien is. We raden aan om rugzakken thuis te laten. Vuurwerk of glazen voorwerpen nemen we in beslag. Mogelijk delen we ook boetes uit aan wie zich niet aan de regels houdt. Het zal vermoedelijk druk zijn in het centrum, dus we raden aan om het openbaar vervoer te gebruiken, dat trouwens gratis zal zijn.

Wat doet de politie tegen vandalisme? De laatste jaren werden er tijdens oudejaarsnacht heel wat auto’s in brand gestoken.

In de eerste plaats zal het gewestelijk crisiscentrum geactiveerd worden. Zo kunnen we snel en efficiënt tussenkomen. Daarnaast monitoren we constant via sociale media, onze Cybereenheid houdt zich hiermee bezig. Recent heeft deze ploeg een Instagram-account opgespoord waar vuurwerk en explosieven werden verkocht van het type Cobra 8, verboden in België. Tijdens de huiszoeking werd een grote hoeveelheid vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen.

Voorgaande jaren werd de politie wel eens bekogeld met vuurwerk. Verwachten jullie dat dit jaar ook?

Dat is iets waar we zeker en vast rekening mee houden. Al wil ik benadrukken dat het fenomeen niet nieuw is. Maar de zaken die gegooid worden zijn wel sterker. Dat komt ook doordat mensen vanuit hun luie zetel allerlei dingen kunnen bestellen die hier verboden zijn, zoals die Cobra 8. Ons personeel is gebriefd hierover, we houden er rekening mee.

Het is trouwens niet de wijkagent die het terrein op zal gaan, maar mensen die gespecialiseerd zijn genegotieerd beheer van de publieke ruimte (het vroegere ‘ordehandhaving’). Ondertussen gaat al ons andere werk ook door. De patrouilles, ook de commissariaten zijn 24/7 open. Een serieus deel van onze mensen wordt daar ingezet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie