Politie beveiligt toegang tot Jubelpark en Ter Kamerenbos, situatie blijft rustig

© Emilia De Feyter - BRUZZ

Politieagenten controleerden vrijdagnamiddag de toegang tot het Jubelpark en het Ter Kamerenbos om na te gaan of mensen geen gevaarlijke voorwerpen bij zich hadden, waaronder glazen flessen, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere van Brussel-Hoofdstad/Elsene om 17.15 uur. Tot nu toe zijn er geen samenscholingen gemeld.

Deze preventieve maatregel, in de aanloop van het onvergunde evenement "L'Abîme", is bedoeld om te voorkomen dat mensen gewond raken, zoals donderdagavond het geval was tijdens het evenement "La Boum", in het Ter Kamerenbos. Er werden glazen flessen naar politieagenten gegooid. In totaal raakten 26 mensen gewond, evenals acht deelnemers en zeven paarden.

Politieagenten patrouilleren ook in het park en de bossen. Het wilde feest begint om 18.00 uur en eindigt om 22.00 uur. De politie van Brussel-Hoofdstad/Elsene roept de burgers op niet deel te nemen aan het illegale evenement "L'Abîme".

Lees verder onder de afbeelding.

Ter Kamerenbos
© Kevin Van Den Panhuyzen - BRUZZ
| In tegenstelling tot donderdag/gisteren op 'La Boum' is het nu nog rustig in het Ter Kamerenbos.

Het "wilde feest" van vrijdagavond om het recht op bijeenkomst opnieuw op te eisen, is verplaatst van het Jubelpark naar het Ter Kamerenbos. Dat om te vermijden dat mensen tegen de reling worden gedrukt bij repressie of volksbewegingen, zegt een woordvoerder van het collectief 'L'Abîme'. Dat collectief roept iedereen op om geen geweld te gebruiken en om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen met het oog op de coronapandemie.

Het collectief 'L'Abîme' is niet hetzelfde als 'La Boum', dat achter het feest van donderdagavond zat. 'La Boum' heeft geen specifieke politieke eisen.

"Organiseren is een groot woord. Wij zijn de vonk, zoals 'La Boum' een aprilvis was om het kruit bijeen te brengen", zei een woordvoerder van het collectief. "We willen ons recht om bijeen te komen en ons te verzamelen, zonder dat er een toelating moet gevraagd worden. Het is duidelijk dat we die niet zouden krijgen, nu we al een jaar leven onder een sanitaire dictatuur. Vandaar de term 'wild' voor onze feesten."

'Alsof we een terreuraanslag organiseren'

Volgens de woordvoerder oordeelt het collectief niets verkeerd te doen. "Sinds enkele uren hebben we de indruk dat we een terreuraanslag organiseren. Dat toont op welk punt we zijn aanbeland. Het is enkel kwestie muziek te brengen in een park. Gisteren zijn ze daar zelfs niet toe gekomen. Ik denk dat we het recht aan onze zijde hebben."

Hij legde uit dat het de intentie is van het collectief om het concept te verspreiden naar een groot aantal Europese steden, zolang het samenscholingsverbod van kracht is. "De jongeren hebben 'L'Abîme' of 'La Boum' niet nodig. Dat stroomt door hun aderen."

De woordvoerder hekelde de repressie van donderdagavond. "Men heeft tieners gechargeerd met waterkanonnen, honden en paarden." Om te vermijden dat jongeren tegen de hekken van het Jubelpark worden geduwd, verplaatste het collectief het feest naar het Ter Kamerenbos.

Geen geweld

Het collectief stelde dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar daden en eiste dat geen geweld wordt gebruikt. "We hebben iedereen opgeroepen zijn verantwoordelijkheden op te nemen wat betreft COVID-19."

De woordvoerder haalde nog uit naar de aanpak van de pandemie. "Het is de manier waarop de regering de pandemie heeft aangepakt, de manier waarop men ons heeft opgesloten, waarop men ons heeft gescheiden terwijl we sociale dieren zijn die niet zonder contact kunnen leven. Wat ze ons doen ondergaan, is psychologische marteling."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?