Politie heeft voor het eerst geen werk tijdens Offerfeest

© Bart Dewaele
| Volgens staatssecretaris Debaets is de tijd rijp voor een totaalverbod op onverdoofd slachten in Brussel, zoals dat in Vlaanderen vanaf 2019 van kracht wordt.

Eén teruggevonden schapenkarkas en één zak slachtafval: dat is balans na het islamitische Offerfeest. “De tijd dat chauffeurs rondreden met drie schapen in hun koffer, is al lang voorbij”, klinkt het bij de politie. Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) reageert verheugd en wil bij een volgende regeringsvorming op tafel slaan voor een totaalverbod op onverdoofd slachten.

Dit jaar was er net zoals vorig jaar geen enkele tijdelijke slachtvloer in het Brussels gewest waar moslims een schaap ritueel konden laten slachten voor het Offerfeest. Ook het vervoer van dieren van en naar bijvoorbeeld Vlaanderen, waar wel slachtvloeren werden ingericht, is strikt gereglementeerd en in de praktijk verboden voor particulieren.

De vrees dat moslims dan maar hun toevlucht zouden nemen tot thuis slachten, blijkt voorlopig ongegrond. Net Brussel haalde na het Offerfeest welgeteld één vuilzak met slachtafval op in Neder-Over-Heembeek, al is dat nog geen definitieve balans. En ook een belronde bij de grootste politiezones van Brussel levert steevast hetzelfde antwoord op. “We hebben geen enkele overtreding op ons grondgebied geconstateerd”, zegt Olivier Slosse van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene.

De politiezone Zuid (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere) vond één schapenkarkas terug op het grondgebied van Schaarbeek. En ook in de politiezone West (Molenbeek, Jette, Koekelberg, Jette, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem) had de politie volstrekt niets om handen.

Veel moslims nog op vakantie

Dat was enkele jaren geleden wel anders, toen er nog een tijdelijk slachthuis in Molenbeek was, zegt commissaris Johan Berckmans. “Dat was qua organisatie echt een miserie. Maar we komen van nog veel verder. Twintig jaar geleden reden mensen rond met drie schapen in hun koffer, die dan thuis werden geslacht, al dan niet met de hulp van een beenhouwer. Die tijd is al lang voorbij.”

De politie ziet drie grote redenen waarom de situatie dit jaar totaal anders is. Door het uitblijven van tijdelijke slachtvloeren worden er geen dieren vervoerd, maar het feit dat het Offerfeest nog in de zomervakantie valt en veel gelovigen nog in hun land van origine vertoeven is misschien wel de belangrijkste. “Al was er wel veel volk rond de moskeeën, maar ook daar is alles rustig gebleven”, aldus Berckmans. De derde reden is dat steeds meer moslims ritueel geslacht vlees bij de slager halen of kiezen voor een gift.

Brussel Kiest 2018 Brussel-Stad CD&V Bianca Debaets lg

Op die alternatieve vorm van ‘offeren’, die de toets met de Koran zou moeten doorstaan, zet ook Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) volop in. Zij reageert verheugd op het nieuws dat de politie nergens moest ingrijpen. “Ik hou graag een slag om de arm, omdat slachtafval soms tot enkele dagen later pas opduikt in het straatbeeld. Maar het is nu al duidelijk dat het Offerfeest zonder noemenswaardige incidenten verlopen is. Indien er dit jaar geen enkele thuisslachting gebeurde, is dat een zeer grote stap voorwaarts voor het dierenwelzijn.”

Debaets wil verbod in volgend regeerakkoord

De staatssecretaris heeft naar eigen zeggen altijd een geleidelijke aanpak vooropgesteld om zo een mentaliteitsverandering te laten plaatsvinden. Toch is volgens Debaets vandaag de tijd rijp voor een totaalverbod op onverdoofd slachten in Brussel, zoals dat in Vlaanderen vanaf 2019 van kracht wordt. “Er bestaan slachtmethodes waarbij verdoving in overeenstemming te brengen is met het islamitisch geloof. Die moeten we in Brussel invoeren.”

Maar binnen de Brusselse regering is er geen consensus. “Laat ons eerlijk zijn: we zijn een paar maand verwijderd van het einde van de legislatuur, dus dat zal nu niet meer opgelost worden”, zei de staatssecretaris dinsdag al voor onze camera. Maar is Debaets bereid om bij een eventuele regeringsvorming in 2019 om harder op tafel te kloppen? “Wat mij betreft moet daarover worden gepraat bij het opstellen van een volgend Brussels regeerakkoord”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?