Politie neemt 22 dieren in piepkleine studio in beslag

© Politiezone Brussel-West
| De katten, konijnen en cavia's zijn ondergebracht in het dierenasiel van Veeweide, in Anderlecht.
Updated: 06-08-2019 - 08:19

De politie en dierenwelzijn hebben 22 dieren gered uit een piepkleine studio. Een koppel hield er onder andere vogels, schildpadden en cavia's in erbarmelijke omstandigheden. De interventie kwam er nadat buren klaagden over een "stank afkomstig van dieren."

Het moet een vreselijk gezicht geweest zijn, toen de politie eind juli een studio op de Odon Warlandlaan binnenkwam. Er zaten tien kattenjongen opeengepakt in een koffer, konijnen en cavia's zaten uitgedroogd in een piepkleine kooien op het terras en vogels, van duiven tot beschermde vogelsoorten, zaten opeengestapeld in kooien in de flat. Er kropen ook drie schildpadden rond.

De buren hadden geklaagd over niet te harden stank, en dus was de politie tussenbeide gekomen. Tijdens een eerste inspectie ontdekte de politie ongeveer 60 dieren in de studio van 35 vierkante meter. Een maand later viel de politie opnieuw binnen en nam er 22 dieren in beslag. De andere dieren blijven voorlopig samen met hun baasjes in het kleine appartement.

Schildpadden, kittens en cavia's

De schildpadden werden naar Pairi Daizi gebracht. De kittens werden met het akkoord van het asiel Veeweyde door de vzw "Vrije Katten" opgenomen en verzorgd. De cavia's en de konijnen die ondanks het warme weer verborgen onder een zeil zaten, zonder water of zaden, werden opgenomen door Veeweyde.

De studio wordt bewoond door een man en een vrouw, allebei 41 jaar en zonder beroep. Ze hebben er hun domicilie niet en zijn bekend bij de gerechtelijke diensten. "Ze zijn onderworpen aan alternatieve detentiemaatregelen," zegt Johan Berckmans van de politie.

Twee honden

De bewoners beseffen dat hun kleine flat geen goede thuis was voor zoveel dieren. "Onze woning is te klein," zegt een van de bewoners in de krant Het Laatste Nieuws. "Maar we moesten vertrekken uit ons vorige appartement in Ganshoren, omdat dat al te ongezond was. We zijn nu op zoek naar een woning met genoeg plaats. We hebben een huis op het oog in Ninove."

"De dieren hebben nu een goede thuis," zegt hij nog. "We zullen onze woning in orde moeten krijgen. En ik wil me concentreren op mijn twee honden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?