Een deel van de honderden betogers.

Politie telt 3.500 betogers tegen coronabeleid, 55 personen opgepakt

ADD, KH
© BRUZZ - Belga
19/12/2021
Updated: 19/12/2021 16.01u

De betogers voor de Mars voor de Vrijheid zijn vertrokken aan het Noordstation. De lokale politiezone telt 3.500 deelnemers, de organisatoren spreken over 50.000 mensen. Het is al de derde betoging tegen het coronabeleid op een maand tijd. Nog voor de start van de mars zijn 13 personen opgepakt. Na de mars, omstreeks 16 uur, schoten enkele relschoppers met vuurwerk naar de politie. De eindbalans klokt af op 55 arrestaties.

De honderden betogers manifesteren tegen de verplichte vaccinatie en het Covid Safe Ticket (CST). De politie zegt dat er in totaal 3.500 deelnemers zijn. De organisatoren, het collectief Belgium United for Freedom, spreken over 50.000 betogers. Onze reporter ter plaatse schat hun aantal op enkele duizenden.

"De spanning is te snijden, er worden voetzoekers gegooid en de politie is massaal aanwezig. Bijna niemand draagt een mondmasker," zegt onze reporter bij de start van de mars om 13 uur.

Nog voor de start van de betoging zijn al 13 arrestaties gebeurd in de omgeving van het Noordstation, waarvan vijf gerechtelijke. "Die mensen zijn opgepakt wegens weerspannigheid of het bezit van verboden wapens, zoals vuurwerk, gasmaskers of versterkte handschoenen," zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene. De eindbalans klokt af op 55 arrestaties.

De betogers trokken van het Noordstation naar het Jubelpark.

"Liberté, liberté," roepen de betogers. Ze dragen bordjes met slogans als 'Les médias sont le virus' (de media zijn het virus, red.) of het hoofd van federaal gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Verschillende ouders lopen in de betoging met hun kinderen in de nek of aan de hand. Er is ook een opmerkelijke aanwezigheid van Roemenen en Polen, te herkennen aan hun nationale vlaggen. "Wij hebben net dezelfde problemen in Polen als hier, we moeten samen strijden," vertelt de Poolse Groe aan onze reporter. Hij woont in Antwerpen. Ook een Roemeense europarlementariër, Christian Terhes, loopt mee in de betoging.

Voorop lopen net als bij de vorige coronamars van 5 december weer enkele brandweerlui.

Hooligans en vuurwerk

In de zijstraten aan het Rogierplein vielen alvast enkele hooligans op. Een man uit Luik liet onze reporter weten dat hij al twintig jaar ervaring heeft met hooliganisme en dat de betoging wellicht uit de hand zal lopen. "Het belangrijkste is dat we ons verdelen, want zo kan de politie ons moeilijker vatten," liet deze man verstaan. Er is ook veel bier aanwezig, meldt onze reporter.

Omstreeks 14 uur kwam de stoet aan ter hoogte van Kruidtuin op de Kleine Ring, waar het iets rustiger werd met minder voetzoekers. Een team medische vrijwilligers van Street Medic is aanwezig om in te grijpen bij eventuele rellen. Omstreeks kwart voor drie trok de betoging door de Belliardstraat op naar het Jubelpark, het eindpunt. Tot nu toe volgen alle deelnemers het uitgestippelde parcours.

De politie staat klaar met Friese ruiters (dranghekken met prikkeldraad, red.) in de zijstraten van het parcours, vooral in de Europese wijk. Omstreeks kwart voor vier is de betoging alsnog uitgemond in opstootjes. Verschillende zwartgeklede mannen met bivakmuts schoten met vuurpijlen naar de politie.

'Burgerdebat'

De organisatoren, het collectief Belgium United for Freedom, hoopten dat het niet zo ver zou komen. Zij hebben deze keer een eigen ordedienst met heel wat stewards ingezet, die de betoging in goede banen moet leiden. Belgium United for Freedom vraagt om gehoord te worden door de regering en roept op tot een "burgerdebat", waarbij inwoners hun grieven kunnen uiten en hun vragen op tafel leggen.

"We begrijpen dat er een pandemie heerst en de vijand is het virus, maar er moet een debat mogelijk zijn over de manier waarop we dat virus bestrijden", zegt woordvoerder Sarkis Simonjan aan de start van de betoging. "Met de maatregelen die nu gehanteerd worden, creëert de politiek verdeeldheid, discriminatie en paranoia. We hebben een aantal ideeën en voorstellen maar dan moet de politiek wel naar ons luisteren. Zolang dat niet gebeurt, blijven we op straat komen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni