Politie wil 'hektruck tegen relschoppers'

Updated: 19-07-2019 - 16:44

Bozena

De Brusselse politie is momenteel op zoek naar een aannemer voor de bouw van een nieuw, indrukwekkend veiligheidsvoertuig. Het zou gaan om een ‘vrachtwagen met heksysteem, dat zou worden ingezet ter handhaving van de openbare orde’.

Na een recordjaar waarin onze hoofdstad het decor was voor maar liefst 995 betogingen, wil de politie haar waterkanonnenbestand aanvullen met een impressionant en hyperbeveiligd vehikel, zo schrijft De Standaard. Dat voertuig zou worden uitgerust met een uitklapbaar hek, verscheidene soorten vlijmscherpe prikkeldraad en veiligheidscamera’s. De politie Brussel Hoofdstad-Elsene bevestigt het uitschrijven van de aanbesteding.

Het soort dystopische ‘mobiele muur’ van waarop traangas of water op betogers kan worden gespoten en dat de volledige straat blokkeert, deed in Amerika al eerder het debat oplaaien rond de ‘militarisering van het politiekorps’. Zo’n voertuig lijkt evenwel nog nergens officieel in gebruik genomen te zijn.

bozena_riotmachine
Zo'n politietruck zou de druk van zo'n honderd betogers kunnen weerstaan, en is vuurbestendig

Hoe het voertuig er precies moet uitzien, is nog niet zeker. Wel moet de wagen vòòr de voertuigcabine een hekken kunnen openschuiven van minimaal 10 meter breed. Het scherm moet uitgerust zijn met scheermes-prikkeldraad, of een gelijkaardig scherp materiaal, om ‘een ontradend effect te hebben ten aanzien van manifestanten die het hekwerk willen manipuleren, beschadigen, beklimmen, …’ Het voertuig zou voorzien zijn van camera’s om verdachte bewegingen in de buurtvast te leggen.

Het project wordt gefinancierd door ‘Protecting Brussels Infrastructures’, een project van de Europese interne veiligheid. Eind volgend jaar zou het innovatieve project klaar moeten zijn om in gebruik te worden genomen, al is het niet uitgesloten dat het al eerder dat jaar op het nationaal defilé prijkt.

bozenariotmachine
© Bozena
| De Bozena, een anti-reltruck van Slovaakse makelij

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?