8.000 klimaatbetogers, 70 gele hesjes gearresteerd

© Maria Green via Twitter
Updated: 31-03-2019 - 15:17

Achtduizend betogers kwamen deze zondag op straat voor een ambitieus Belgisch en Europees klimaatbeleid. Een groep gele hesjes heeft zich intussen afgescheiden van de klimaatbetogers en vernielde een aantal ruiten. De politie arresteerde zo'n 70 gele hesjes.

"Waar is dat draagvlak? Hier is dat draagvlak! ", is de duidelijke slogan, die duchtig wordt gescandeerd aan de kop van de stoet. De jongeren van Youth for Climate trekken de kop van de stoet met hun onvermoeibare enthousiasme.

Zij werden gevolgd door de gele hesjes, die zich tonen met Bengaals vuur en af en toe laten horen met een voetzoeker. Onder meer de Grootouders voor het Klimaat, studentenorganisatie Comac en de partijen Groen, Ecolo en PTB*PVDA komen ook hun steun betuigen op de Belgische en Europese mars voor het klimaat, die georganiseerd wordt door Rise for Climate.

De organisatoren hoopten op een opkomst van 10.000 betogers. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene telt vandaag 8.000 betogers. Bij de laatste grote klimaatmars, op 15 maart, namen 30.000 betogers deel. De grootste klimaatmars ooit in België vond in december vorig jaar plaats, toen 70.000 klimaatbetogers op straat kwamen.

Gele hesjes

De delegatie van 'gele hesjes' die meestapt in de klimaatmars heeft zich op de Wetstraat afgescheiden van de klimaatbetogers. Enkele ruiten van een gebouw in de Wetstraat moesten er meteen aan geloven.

Heel wat 'gele hesjes' waren gemaskerd en bedreigden persfotografen. Er zijn zondag ook Nederlandse en Franse 'gele hesjes' afgezakt naar Brussel om te betogen. Oorspronkelijk zouden de klimaatbetogers en de gele hesjes elk een eigen betoging houden, maar de politie liet ze samen optrekken omdat ze anders kort na elkaar hetzelfde traject zouden volgen.

70 arrestaties

De betogers stonden door de actie van de "gele hesjes" een tijd vast in de Wetstraat. De oproerpolitie blokkeerde de weg en probeerde de gele hesjes af te drijven naar een zijstraat van de Wetstraat. Die actie werd op gejuich onthaald door de klimaatbetogers. De tussenkomst van de politie was succesvol en de klimaatmars kon weer verdergaan.

"De betoging verliep grotendeels rustig op enkele incidenten met gele hesjes na", zegt Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene aan BRUZZ. "Er werden 70 gele hesjes gearresteerd. Het gaat om administratieve aanhoudingen, maar we zullen de beelden bekijken. Als we bepaalde individuen kunnen linken, zullen we het niet nalaten om dat aan het parket door te geven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?