7.500 klimaatspijbelaars trekken door Brussel

Voor de zevende week op rij komen de klimaatspijbelaars op straat. Deze keer loopt de Zweedse Greta Thunberg, de 'eerste klimaatspijbelaar', mee. Ondanks haar aanwezigheid is de opkomst lager dan bij de vorige klimaatbetogingen. Volgens de politie nemen 7.500 betogers deel aan de mars.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die vorige zomer als eerste scholier spijbelde voor het klimaat, loopt mee op kop. Zij wordt als een heldin onthaald door de betogers, die haar naam scanderen. Volgens onze reporter ter plaatse wordt ze omringd door een vijftigtal betogers. Die proberen haar af te schermen van de pers.

Tientallen journalisten, fotografen en cameramannen probeerden de Zweedse klimaatactiviste te benaderen. Daardoor liep de start van de betoging vertraging op. De politie moest ingrijpen en begeleidt het meisje tijdens de betoging.

“Wij vinden het geweldig dat Greta hier is vandaag. Dankzij haar komst gaan nog meer mensen gemotiveerd zijn om te komen vechten voor ons klimaat", aldus een leerling van een secundaire school uit het West-Vlaamse Waregem.

Bij de vorige klimaatbetoging in Brussel waren 11.000 jongeren aanwezig. Een officiële telling van de politie is er nog niet, maar het lijkt erop dat er minder betogers zijn dan bij de vorige betogingen. Ondanks de aanwezigheid van Greta Thunberg, nemen volgens de politie slechts 7.500 mensen deel aan de mars.

Op het einde van de mars namen de boegbeelden van de klimaatspijbelaars het woord. Ook Greta Thunberg sprak de betogers toe. "Bedankt om te komen. Dit is ongelooflijk", zei ze. "De machthebbers konden de klimaatcrisis veel te lang negeren. Maar dit gaan wij nu veranderen", aldus de Zweedse scholier. "We'll be a pain in their asses."

De volgende klimaatmars vindt plaats op donderdag 28 februari in Gent. Dat liet Youth For Climate weten op het einde van de betoging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?