Greta Thunberg in Brussel: ‘We hebben ons huiswerk gedaan’

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| De Zweedse Greta Thunberg, de eerste klimaatspijbelaar, is naar Brussel gekomen om deel te nemen aan de zevende opeenvolgende mars van Youth for Climate.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, met aan haar zijde Anuna De Wever, sprak in de gebouwen van de Europese Commissie onder meer tot voorzitter Jean-Claude Juncker. “We spijbelen voor het klimaat, omdat we ons huiswerk hebben gedaan.”

Om 13 uur stapt de jonge Greta Thunberg straks mee met de Belgische klimaatspijbelaars. Daarvoor was ze een inspiratiebron voor de Belgische klimaatspijbelaars. In een overvolle plenaire zaal van de Europese Commissie sprak ze tot de leden van EU-adviesorgaan Europees Economisch en Sociaal Comité, die haar hadden uitgenodigd, en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Anuna De Wever, Kyra Gantois en andere Europese klimaatspijbelaars stonden aan haar zijde.

“Tienduizenden jongeren komen op straat in Brussel, honderdduizenden doen dat elders in de wereld, omdat we ons huiswerk hebben gedaan”, zo begon Greta Thunberg haar speech. “We weten dat veel politici niet met ons willen praten. Wij ook niet met hen. We willen dat de politici met wetenschappers praten.”

Thunberg bestempelde het huidige politieke systeem als “te competitief” en haalde uit naar de EU-doelstellingen inzake klimaat. Die zijn volgens haar niet ambitieus genoeg. “Ze vegen hun rotzooi onder het tapijt”, aldus Thunberg. “We strijden niet voor onze toekomst, maar voor de toekomst van iedereen.”

Na de klimaatbetoging in Brussel donderdagnamiddag stapt de jonge klimaatactiviste op de trein richting Parijs, waar ze morgen met de Franse klimaatjongeren mee betoogt.

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?