Opnieuw duizenden klimaatbetogers verwacht, met Greta Thunberg op kop

© PhotoNews
| 14 februari 2019: klimaatspijbelaars en studenten hoger onderwijs manifesteren voor de zesde donderdag op rij. Vandaag 21 februari krijgen ze het gezelschap van Greta Thunberg.

Donderdag is in België een klimaatspijbeldag. Duizenden leerlingen en studenten vanover heel het land verzamelen in Brussel om te betogen voor een beter klimaatbeleid. Hun Zweedse voorbeeld Greta Thunberg doet deze keer mee.

De acties van de zestienjarige Zweedse Greta Thunberg waren de inspiratiebron voor die van Anuna De Wever en Kyra Gantois. Thunberg staakte elke vrijdag om te protesteren tegen het huidige klimaatbeleid - of gebrek daaraan.

Thunberg komt naar Brussel om mee te marcheren met de Belgen, maar ook om een speech te geven voor de Europese Commissie. Ze zal in aanwezigheid van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker spreken over haar acties. Dat gebeurt rond kwart voor elf. Dat schrijft de krant Le Soir. Daarna gaat ze naar het Noordstation, waar ze de Belgische klimaatmars mee in gang zal zetten.

Door haar speech is de mars wel verlaat. Ze start rond 13 uur, zo'n anderhalf uur later dan gebruikelijk. De mars slingert zich van het Noord- naar het Zuidstation. Er worden opnieuw duizenden betogers verwacht. Bij de vorige mars, op 14 februari, verzamelden zo'n 11.000 betogers in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?