Minstens 65.000 betogers op grootste klimaatbetoging ooit in België

© BRUZZ - Belga
02/12/2018
Updated: 02/12/2018 17.05u

De organisatoren van klimaatmars Claim the Climate, die zondag plaatsvond in Brussel, spreken van 75.000 deelnemers, de lokale politie telde er 65.000. Dat maakt van de klimaatbetoging sowieso een van de grootste manifestaties van het afgelopen decennium. Initiatiefnemers Klimaatcoalitie en Climate Express hopen dat hun duidelijke signaal "niet genegeerd wordt".

De aanleiding voor de klimaatmars is de internationale klimaattop COP24, die maandag in Polen begint. Met het massale protest eisen de betogers dat de Belgische politici meer ambitie tonen voor een doorgedreven nationaal klimaatbeleid op korte én lange termijn. Zo moet de opwarming van het klimaat beperkt blijven tot 1,5°C, zoals in het akkoord van Parijs staat.

De organisatoren van Claim The Climate hopen dat "het signaal van de 70.000 tot 75.000 klimaatbetogers niet genegeerd wordt". Ze eisen dat België op de COP 24 in Polen nu echt zijn engagement toont.

"We willen dat de federale en gewestregeringen nu samen werk maken van een klimaatplan rond het akkoord van Parijs, zonder elkaar met de vinger te wijzen"

Nicolas Van Nuffel van koepelorganisatie Klimaatcoalitie

"België heeft nog tijd om zich toe te voegen aan de lijst van landen die zich echt engageren", vertelt Nicolas Van Nuffel van organisatie Klimaatcoalitie. "België moet eisen dat Europa zijn uitstoot met 55 procent terugdringt tegen 2030. We willen dat de federale en gewestregeringen nu echt samen werk maken van een klimaatplan rond het akkoord van Parijs en dat zonder met de vinger naar elkaar te wijzen", aldus Van Nuffel.

De organisatoren merkten in de mars ook enkele politici en bekendheden op zoals minister van Energie Marie-Christine Marghem, Bruno Tobback (sp.a) en Olivier Maingain (DéFI) of muzikante Angèle, Jan Paternoster en zijn vriendin en radiopresentatrice Eva De Roo. "We zijn hier vandaag, omdat we geloven dat er een correcte weg is van solidariteit en die loopt via ons allen. Maar onze individuele inspanningen volstaan niet volstaan. Daarom eisen we politieke ingrepen", stelt Van Nuffel.

"75.000 Belgen hebben genoeg van beloftes, nu is het tijd voor actie”

Charlotte Scheerens van Climate Express

“Vandaag hebben we geschiedenis geschreven”, zei Charlotte Scheerens van Climate Express. “75.000 mensen kwamen op straat voor het klimaat. Het is duidelijk: er is een ongelooflijk draagvlak voor een ambitieus klimaatbeleid. Dit is een signaal dat niet meer te negeren valt. We willen van onze politici nooit meer horen dat het niet mogelijk is, dat ze meer tijd nodig hebben. 75.000 Belgen hebben genoeg van beloftes, nu is het tijd voor actie.”

De betogers verzamelden zondag iets voor 13 uur in de buurt van het station Brussel-Noord. Vandaaruit ging het via de Koning Albert II-laan, langs Kruidtuin en Madou, over de Wetstraat en het Schumanplein, om dan te eindigen in het Jubelpark.Daar vonden vanaf 15 uur enkele verrassingsoptredens plaats.

5.000 fietsers

Een deel van de betogers, zowat 5.000 mensen, werkte de betoging per fiets af. Zij vertrokken een half uurtje later en gingen in omgekeerde richting de kleine ring op. Op het kruispunt Kunst-Wet kwamen de twee groepen samen en legden ze het laatste deel van het parcours richting Jubelpark samen af

De politie verwachtte aanzienlijke verkeersproblemen en riep op om niet met de wagen, tram of bus naar het stadscentrum te komen. De MIVB maakte zondag haar openbaar vervoer gratis en de NMBS bood een Green Ticket van 5 euro aan.

Bekijk de eerste videobeelden:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Mobiliteit, Milieu, klimaatmars, klimaatbetoging, Claim the Climate, klimaat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni