Politiebonden leggen verkeer lam: 'Vermijd Brussel'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 18 november 2021
Updated: 18-11-2021 - 11:44

Een grootschalige actie van de verschillende politievakbonden legt donderdagochtend het autoverkeer in de hoofdstad helemaal lam. Vooral aan de Sainctelettebrug sta je lang stil in de wagen, maar ook op andere invalswegen worden autobestuurders in golven geblokkeerd door betogende agenten.

Van de binnenring bijna in Groot-Bijgaarden tot de Sainctelettesquare aan de kleine ring staan autobestuurders aan te schuiven. Een delegatie van de verschillende politievakbonden blokkeren aan het einde van de Leopold II-laan het verkeer. Slechts sporadisch laten de agenten een aantal wagens doorrijden, met een verkeersimpact die zich laat voelen tot de E40.

Brussel Mobiliteit greep donderdagochtend al in door de Leopold II-tunnel in beide richtingen te sluiten, omdat het niet wenselijk is om stilstaand gemotoriseerd verkeer in de tunnels te hebben. Ook het openbaar vervoer - met name de bovengrondse bussen en trams - ondervindt veel hinder door de politiebetoging. Trein en metro blijven gespaard.

De impact van de betoging is voelbaar.

Er vinden donderdagochtend weer heel wat acties plaats van de politievakbonden ACOD, ACV Politie, NSPV en VSOA. Niet enkel het personeelstekort, maar vooral het uitblijven van een loonsverhoging en de regeling rond de vervroeging van het pensioen zitten de vakbondslieden enorm hoog. Straks zitten de bonden opnieuw samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

In Brussel staan de agenten alvast op verschillende plaatsen, waaronder op het Schumanplein, naast de Europese instellingen. Ook daar staan blokkades voor de pendelaars die via de E40 het stadscentrum willen binnenrijden. Auto's worden slechts in mondjesmaat doorgelaten. Sommige autobestuurders wordt zelfs gevraagd een alcoholtest af te leggen.

Overal acties

Ook op andere plaatsen in de hoofdstad worden acties gevoerd, waaronder de Houba de Strooperlaan, de Pleinlaan, de Van Praetlaan en de Bergensesteenweg. Dit zijn telkens belangrijke invalswegen. De Ring rond Brussel kleurt ondertussen al grotendeels rood. De wachttijden lopen op tot 2 uur.

Volgens Inge Paemen, woordvoerder van Brussel Mobiliteit, zal de vertraging nog een tijdlang gevoeld worden, ook na de acties. “Ik raad iedereen aan Brussel te mijden. Het wordt een lange en moeilijke ochtendspits."

16_11_2021_mario_thijs_vakbondsactie.jpg
© Mario Thys via Twitter
| Vakbondsleden voeren actie in de Wetstraat en de Belliardstraat op 16 november

Straks om 13 uur zullen de politievakbonden verzamelen aan de gebouwen van de federale politie en rond 13u30 wordt een protestwandeling georganiseerd op de Kroonlaan. Op dat moment vindt er ook opnieuw overleg plaats, maar de bondsafgevaardigden verwachten daar niet al te veel van. De FOD Binnenlandse Zaken en de burgemeesters (die digitaal zullen deelnemen) zullen het dan hebben over de stakingsaanzegging die ze hebben ingediend voor de lokale politie.

Olifant in de kamer is de afwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) die samen met onder anderen de topman van de federale politie op werkbezoek is in de Verenigde Staten. "Tenzij de minister of de premier daar plots opduikt met staalharde beloftes, verwacht ik vandaag geen akkoord", zegt Carlo Medo van vakbond NSPV. "En zolang er geen akkoord is, kunnen we niet anders dan actievoeren."

Einde niet in zicht

Vincent Houssin van VSOA Politie heeft Verlinden naar eigen zeggen woensdagavond nog gesproken. "Ze heeft gezegd dat ze eerst de regering weer moet raadplegen", zegt de vakbondsman, die er ook op wijst dat "de grootste delegatie" van de overheid in het buitenland zit. "We verwachten dus niet zo veel."

Voorlopig is er dan ook geen einde in zicht van de acties die de politievakbonden gepland hebben. "Deze week voeren we nog actie en ook volgende week zullen er nog acties zijn", zegt Houssin. "De acties gaan door." Hij benadrukt dat de vakbonden "zes maanden voor niks onderhandeld" hebben en ze de acties niet zullen stopzetten om opnieuw gesprekken te voeren die tot niets leiden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?