'Politiegeweld tegen Indignadomeisje geen geïsoleerd geval’

© brusselnieuws.be
21/10/2011
Volgens mensenrechtenorganisatie La Ligue des droits de l’Homme (LDH) is het geweld tegen de Griekse Indignadomanifestante Niki “geen geïsoleerd geval”. Tegelijk is de zaak van Niki voor de liga de ultieme test om te zien of er wel wil is om gewelddadige agenten te bestraffen.

"Wat gebeurd is met Niki is verre van een geïsoleerd geval," zegt Alexis Deswaef, advocaat van de Franstalige Liga voor Mensenrechten. "Zie hoe de politie de manifestanten in het Dexiagebouw aangepakt heeft. De agenten hebben mensen aan de haren voortgetrokken die geboeid op de grond zaten. Dat kan toch niet? Politiegeweld bij betogingen rond sociale en economische rechtvaardigheid komt de laatste jaren steeds vaker voor. En het wordt amper bestraft. De politieagenten houden elkaar de hand boven het hoofd en ook minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (VLD) doet alsof er niets aan de hand is."

Test
De Swaef beschouwt het geval Niki als een test om te zien of er echt een wil is om politieagenten te bestraffen die hun boekje te buiten gaan. "Uniek aan dit geval is dat er videobeelden van bestaan waarop duidelijk te zien is dat het slachtoffer het geweld niet uitlokt. Want dat is een vaak gebruikt excuus om politiegeweld te vergoelijken: het slachtoffer provoceerde. Hier is het bewijs van schuld staalhard. Deze zaak voldoet dan ook aan alle voorwaarden om het snelrecht toe te passen. Het is een volledig dossier. De schuldige kan op basis daarvan rechtstreeks gedagvaard worden. In andere gevallen - waar geen agenten bij betrokken zijn - gebeurt dat vaak."

Onderzoeksrechter
Er zijn echter nog andere mogelijkheden. "De rechter kan ook een onderzoeksrechter aanstellen," verduidelijkt De Swaef. "Een onderzoeksrechter wordt ingesteld om bepaalde onderzoeksdaden te stellen, bijvoorbeeld een huiszoeking. Dat is in deze zaak helemaal niet aan de orde. Indien de rechter hier een onderzoeksrechter aanstelt, dan is dat een afleidingsmanoeuvre om de zaak op de lange baan te schuiven."

Schuld
De politieagent die de trap gaf, is niet de enige schuldige, meent De Swaef. "Zijn collega's en oversten grijpen niet in, die hebben dus ook schuld en moeten vervolgd worden. Het excuus van de politie is dat de agent niet in dienst was toen hij de trap gaf. Maar hoe verklaar je dan dat hij er was op het moment van de betoging en een van de actievoerders een trap geeft?"

"Niki heeft in zekere zin geluk gehad dat er beelden waren van het incident," gaat De Swaef verder, "anders zouden de agenten verklaard hebben dat de verantwoordelijke niet kan worden aangeduid, zoals gebruikelijk is in dergelijke gevallen."

De Indignados hebben vrijdag ook een nieuwe video vrijgegeven waaruit blijkt dat het meisje het geweld niet uitlokte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni