| Actie van de politievakbonden in 2021.

Politievakbonden voeren vrijdag actie aan Eurostar-terminal in Brussel-Zuid

MVDH
© Belga
02/03/2023

De politievakbonden kondigen voor komende week verschillende acties aan, waardoor reizigers mogelijk vertraagd kunnen worden. De eerste vindt vrijdagochtend plaats bij de Eurostar-terminal van station Brussel-Zuid. Dat heeft de socialistische vakbond (ACOD) bevestigd.

Sinds de aankondiging van een stakingsaanzegging, die nog loopt tot eind maart, hebben noch minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), noch minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een toegeving gedaan, aldus de ACOD. Daarom volgen de volgende dagen nog meer acties.

Vrijdagochtend verenigen alle politievakbonden zich om 6.30 uur bij de Eurostar-terminal in Brussel-Zuid voor verstrengde grenscontroles. Maandag komt het vakbondsfront dan opnieuw om 6.30 uur samen voor een actie aan de kerncentrale in Tihange. Op donderdag 9 maart zullen de vakbonden vanaf 6 uur 's ochtends aan de luchthaven van Charleroi staan, waar mogelijk ook de douane zich bij hen zal voegen. Reizigers kunnen langere wachttijden verwachten aan de controleposten, waarschuwt Eddy Quiano van de ACOD.

Verder plant de socialistische vakbond ook een sluiting van de politiebureaus voor een hele week, vanaf de nationale stakingsdag op 10 maart. Enkel dringende zaken zullen er nog behandeld worden. Ten slotte volgt een actie in het centrum van Brussel op 21 maart.

Loonsverhoging

Met de acties willen de vakbonden aandacht vragen voor het nijpende personeelstekort. Zo komt de luchthaven van Charleroi volgens Quiano 30 politieagenten tekort, wat zonder ingrijpen kan oplopen tot 75 tegen 2025. Om het beroep aantrekkelijker te maken vragen ze onder meer een eindeloopbaanregeling voor alle politiemensen en een "echte" loonsverhoging, die volgens hen al 22 jaar op zich laat wachten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni