| Staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS), burgemeesters Ridouane Chahid (PS) en Cecile Jodogne (Défi) met korpschef Olivier Slosse.

Politiezone Noord opent onthaal voor slachtoffers intrafamiliaal en seksueel geweld

JP
© BRUZZ
20/10/2023

De politiezone Noord heeft een onthaalcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld geopend. Op die plek kunnen mensen op laagdrempelige wijze hun klacht indienen. "Er is veel moed nodig om een commissariaat binnen te stappen," zegt korpschef Olivier Slosse van de zone Noord.

In de gemeente Evere opent een nieuw centrum voor slachtofferhulp. Het gaat om een onthaalcentrum voor slachtoffers van huiselijk geweld, verkrachting of geweld op basis van geslacht of seksuele geaardheid.

In het onthaalcentrum, dat EVA of ‘Emergency Victime Assistance’ wordt genoemd, kunnen slachtoffers een klacht neerleggen over een zedenfeit. Ook kunnen mensen er terecht met klachten die meer dan zeven dagen geleden plaatsvonden. Bij een Zorgcentrum na Seksueel Geweld is er een limiet van zeven dagen.

Het onthaal is gericht op mensen die een drempel ervaren om naar de politie te gaan. "Er is veel moed nodig om een commissariaat binnen te stappen," zegt korpschef Olivier Slosse van de zone Noord. Een EVA vervangt de politiecommissariaten niet, ook daar kunnen mensen nog altijd terecht met een klacht.

De EVA in Evere is het eerste gespecialiseerde centrum van de zone Noord. Elders in Brussel bestaan al gelijkaardige centra: bij de zone Brussel Hoofdstad Elsene en de zone Zuid. Zowel verenigingen als slachtoffers kunnen rechtstreeks contact opnemen met EVA in Evere via het adres zpz.bruno.eva@police.belgium.eu of telefonisch op het nummer 0471/94.38.72.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni