Schaarbeek Zone 30 politiecontrole overdreven snelheid

| "We werken met sterke, maar in zekere zin ook beperkte middelen. En dus kunnen we alle hulp gebruiken, ook die van burgers," klinkt het.

Politiezone Noord rekent op burgers in de jacht op wegpiraten

RVE
© BRUZZ
21/03/2019

In de nacht van vrijdag op zaterdag konden inspecteurs van de politiezone Brussel-Noord een rodeorijder inrekenen na een telefonische tip van een Schaarbekenaar. Die had de dispatching-dienst gebeld toen hij een auto meerdere rondjes zag scheuren over de rotonde aan de Voltairelaan. De politiezone is erg enthousiast over dit soort proactiviteit. “Ja, we moedigen dit aan en nee, het is geen verklikkerij.”

Police de Bruxelles Nord – Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) postte het succes nadien prompt op haar Facebookpagina. “Dankzij deze oproep kon onze Dispatching onmiddellijk een patrouille ter plaatse sturen.” Snel contact opnemen kan zijn vruchten afwerpen, besluit het bericht.

“Dit soort aanmoedigingen verspreiden we inderdaad geregeld op sociale media,” reageert politiewoordvoerder Matthieu Henroteaux. “Want we werken met sterke - maar in zekere zin ook beperkte - middelen. En dus kunnen we alle hulp gebruiken, ook die van burgers.”

Er worden geen cijfers bijgehouden over het fenomeen. Het is dus moeilijk te zeggen of burgers tegenwoordig ook echt steeds vaker de politie verwittigen nadat ze een wegpiraat hebben gespot. “Maar de voorbije maanden gebeurt het effectief wel geregeld,” aldus de woordvoerder, die vermoedt dat het algemeen bewustzijn rond verkeersveiligheid toeneemt, vooral dan in Schaarbeek.

Privacy

Het contact met de politie is evenwel niet altijd rechtstreeks. Soms posten buurtbewoners foto’s publiekelijk online van overtredingen waarop de wagen – met nummerplaat en al – duidelijk herkenbaar is. PolBruNo of Police de Bruxelles Nord – Politiezone Brussel Noord wordt dan getagd in het bericht.

190321 post guillaume alexandre anoniem

Stelt dit geen problemen rond de privacy van de overtreder? “Daar kan ik niet meteen een sluitend antwoord op geven,” vervolgt Henroteaux. “We gaan dat soort posts ook niet actief ontmoedigen. We zullen wel vaak schrijven dat het het beste is om ons meteen te bellen en eventuele foto’s of video’s in het meest nabije commissariaat te komen tonen, of ze ons te mailen.”

Er is wel een belangrijk verschil tussen die twee laatste opties. Een mail kan dienen als tip waarmee inspecteurs aan de slag kunnen om ter plekke zelf een overtreding vast te stellen. Maar wil je meteen klacht indienen, dan moet je persoonlijk met bewijsmateriaal naar het commissariaat. Als je dan een foto of video hebt die gedetailleerd en onthullend genoeg is, kunnen de inspecteurs een PV opstellen.

“Ik begrijp dat mensen bij deze aanmoedigingen het gevoel krijgen dat we hen vragen om actief te gaan speuren en verklikken,” besluit de woordvoerder. “Maar het gaat hier om het veiliger maken van de eigen leefomgeving en het bestrijden van criminaliteit. Dus ‘verklikken’ is volgens mij het verkeerde woord.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Mobiliteit , politie Brussel-Noord , verkeersveiligheid , rodeorijden , Facebook , overtredingen , snelheidsovertredingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni