Politiezone West registreert 18 procent meer fietsdiefstallen

© Cyclo
| Fietsdieven laten in de zone West ook een patroon achter. De hotspots zijn het UZ Brussel en Campus Jette, het Elisabethpark met Bar Eliza, het metrostation Simonis en het Meininger Hotel.

Vorig jaar werden er in de lokale politiezone West 214 fietsendiefstallen geregistreerd. Dat is een toename van 18,2 procent ten opzichte van het jaar voordien. Dat percentage is een pak hoger dan de stijging van 5 procent in het hele gewest. De stijging is het grootst in Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg. Opvallend is dat bijna 40 procent van de fietsdiefstallen in de zone West op privéterrein gebeurt.

Dat blijkt uit een antwoord van korpschef Bertrand Vols op de schriftelijke vraag van Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen).

Enkel in Ganshoren (-33,3%) viel een daling te noteren, in Jette blijft de toestand stabiel. In de andere gemeenten van de politiezone Brussel-West namen de registraties van fietsdiefstallen toe. Vooral in Sint-Agatha-Berchem (+88,9%) en Koekelberg (+129,4%) is het aantal sterk toegenomen.

Volgens Caroline Vervaet van zone Brussel-West zijn de cijfers geen correcte weergave van de problematiek, omdat niet veel mensen aangifte doen van fietsdiefstal. Volgens haar kan de stijging evengoed wijzen op een toename van de aangiftebereidheid. “De conclusie hoeft niet per se te zijn dat er meer fietsdiefstallen zijn.”

Bijna 40 procent diefstallen op privéterrein

Opvallende vaststelling: 38 procent van de diefstallen vallen voor op privéterrein, zoals in woningen en garages, in kelders en inkomhallen. Dat kan erop wijzen dat mensen hun woonst niet voldoende afsluiten of hun fiets niet beveiligen met een slot, zegt Vervaet aan BRUZZ.

Annemie Maes ziet een andere verklaring. Volgens het Brussels parlementslid gaan dieven op zoek naar waardevolle exemplaren. “Dat is verontrustend, zeker gezien het succes van vouw- en elektrische fietsen. Deze zijn meestal niet goedkoop en worden binnenshuis geparkeerd.”

Hotspots: station Jette en Elisabethpark

De politiezone Brussel-West merkt ook op dat er een aantal duidelijke ‘hotspots’ zijn. Zo werden de meeste fietsdiefstallen geregistreerd aan het station in Jette. Ook de omgeving rond het UZ Brussel en de Campus Jette, het Elisabethpark met Bar Eliza, het metrostation Simonis en het Meininger Hotel zijn populair bij fietsdieven.

De stijging in de zone West is opvallender, maar het hele gewest heeft af te rekenen met de diefstalproblematiek. In 2017 registreerde de politie 5 procent meer fietsdieven. Een jaar eerder nam het aantal fietsdiefstallen zelfs toe met 15 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?