Populierenbos Nestor Martin: 'Gewest plant genocide op het bosje'

© BRUZZ

Dinsdagmorgen konden de buurtbewoners van het populierenbos Nestor Martin hun stem laten horen op de overlegcommissie in het gemeentehuis van Ganshoren. Het Gewest wil het bosje immers rooien en er een park van maken. “Bomen zijn levende wezens, ze omhakken zou een bloedbad zijn," zeggen de buurtbewoners.

“Je moet eens kijken wat een mooi uitzicht ik heb vanuit mijn keuken,” zegt Dane Beyl. Ze woont in een flat aan de rand van het populierenbos Nestor Martin. Net zoals veel van haar buren is ze compleet verontwaardigd dat het Brussels Gewest de populieren wil rooien.

“Het bosje is een echte meerwaarde voor de buurt,” zegt ze. “De bomen zorgen voor zuurstof en ze vormen een buffer voor het lawaai van de autowegen en industrie. Bovendien absorberen ze het water dat in dit moerassig gebied aanwezig is. Een volwassen populier neemt 1.500 liter water per dag op,” legt Beyl uit. “Hier staan er zo’n 428 exemplaren. Samen goed voor een wateropname van 642.000 liter per dag.”

Speelplein

© BRUZZ
Dinsdagmorgen liet Dane Beyl samen met een twintigtal buurtbewoners haar stem horen tijdens de overlegcommissie op het gemeentehuis van Ganshoren. Daar kwamen twee afgevaardigden van het Gewest de plannen voor het nieuwe project op de site voorstellen. Dat wil van het bosje een park maken met eventueel een speelplein voor kinderen. Dat zien de bewoners van de buurt niet zitten. “Zo’n speelplein trekt drugsverslaafden aan. Bovendien zijn er al genoeg speelpleinen in de buurt,” klinkt het.

'Genocide'
Het Gewest wil de populieren rooien, omdat ze ziek zijn en een gevaar kunnen vormen wanneer ze omwaaien, maar ook dat is volgens de buurtbewoners larie en apekool. “Die bomen zijn kerngezond en vormen helemaal geen gevaar,” zegt een gepensioneerde dame. “Ik woon hier al sinds de jaren zestig en in al die tijd hebben zich nooit gevaarlijke situaties voorgedaan. Deze bomen zijn amper zestig jaar oud. Populieren kunnen makkelijk honderd jaar worden.”

“Bomen zijn levende wezens,” valt Christiane Vander Motte haar bij. “Deze bomen rooien staat gelijk aan een genocide."

Schepen bevoegd voor Leefmilieu Magali Cornelissen (MR), die de zitting voorzat, kondigde aan dat de gemeente, het Gewest en de technische diensten zich achter gesloten deuren gingen uitspreken over de zaak en er zo snel mogelijk zullen over communiceren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?