Positieve geluiden na eerste maand gebruikersruimte, handelaarsvereniging blijft kritisch

JP
© BRUZZ
08/06/2022

De eerste gebruikersruimte in de Woeringenstraat in de Anneessenswijk ontving sinds de opstart in mei al zeshonderd bezoekers. De mensen, die kampen met een zware drugsverslaving, komen er niet alleen om te gebruiken, maar ook voor hulp met administratieve- of gezondheidsklachten.

Gate, want zo heet het centrum dat wordt uitgebaat door Transit vzw en M.A.S.S., is overdag geopend van maandag tot vrijdag. In een later stadium opent het centrum mogelijk alle dagen van de week. Gebruikers die hier aankloppen worden zorgvuldig opgevolgd: hoeveel drugs ze willen gebruiken of hun bloeddruk en hartslag in orde zijn. Daarnaast zijn er in het centrum nog verschillende andere hulpverleners aanwezig voor sociaal-psychologische en administratieve begeleiding. "Het centrum is in de eerste plaats een zorgcentrum," herinnert Bruno Valkeneers van Transit vzw.

Dat blijkt ook uit de cijfers van de eerste maand: in totaal ontving het centrum de eerste maand zo'n zeshonderd bezoekers, waarvan er zo’n veertig kwamen om hun zelf meegebrachte drugs te consumeren. Sommige gebruikers kwamen meerdere keren, want in totaal schreef Transit vzw bijna 150 gebruiksdaden op, zoals het inhaleren of spuiten van heroïne en cocaïne.

Het centrum beschikt dan ook over meerdere ruimtes, waaronder een wachtruimte, een gebruikersruimte en een rustruimte, met toegang tot een binnenplaats om een sigaret te roken.

Gate

| Een deel van de gebruiksruimte.

Van de bezoekers die de afgelopen maand naar het centrum kwamen, waren 9 op de 10 man, de meesten hebben geen hogere opleiding gevolgd of afgerond. "Ze hebben vaak een moeilijk levensparcours achter de rug: ze hebben in de gevangenis gezeten of hebben geen familie om zich heen. We zien ook veel mensen die op straat leven en nauwelijks in contact komen met de zorg," zegt Valkeniers.

Nog steeds kritische geluiden

Ondanks de positieve geluiden vanuit de politiek en het centrum zelf, blijft de voorziitter van de handelaarsvereniging kritisch: "Het is onmogelijk om positief te zijn," zegt Nour Layachi, voorzitter van handelaarsvereniging Stalem. "Zowel voor de bewoners, de toeristen als de handelaars is de ruimte een catastrofe." Layachi verwijst naar de gebruikersruimte in Parijs. "Daar zei men ook dat alles in orde was, maar de mensen die er rondom leven en werken zijn er niet blij mee."

"Ik heb het Transit vzw zelf gezegd: ze zouden 24 uur per dag op het terrein moeten zijn. Er moet 24 uur per dag toezicht blijven op deze mensen, die ik beschouw als ziek. Maar daar zijn meer middelen voor nodig. Als die er zouden zijn, zou het centrum buiten de handelswijk geplaatst kunnen worden."

286351993_2201826369980743_8773128226693429234_n.jpg

| Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel Stad, maakt de balans op na de eerste maand van Gate.

'Open drug scene'

"De centra worden vaak opgericht op een plek met een open drug scene," legt burgemeester Philippe Close (PS) uit tijdens het evaluatiemoment om terug te blikken op de eerste maand. Dat gaat om plekken waar mensen in het openbaar drugs gebruiken. "Het klopt dat het centrum zich in een woonwijk bevindt. Maar het heeft geen zin om een centrum te openen in een buitenwijk als er geen gebruikers zijn," gaat hij verder.

"Ook ik ken de problematiek van de Anneessenswijk. We weten van de verslavingsproblematiek en ontkennen het niet, maar behandelen het. We hebben hierover samengezeten met de bewoners en bovendien hebben we twee outreach-medewerkers aangeworven."

Die wijzen gebruikers op het centrum, waar ze veilige wijze hun drugs kunnen gebruiken. Bovendien gaan medewerkers van Gate meerdere keer per dag de straat op om de ruimte rond het gebouw te controleren op naalden of ander afval en het op te ruimen, maakt ook Valkeniers van Transit vzw zich sterk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni