Premier Wilmès brengt bezoek aan Congo

© PhotoNews
| 27 oktober 2019: Sophie Wilmès (MR) volgt haar partijgenoot Charles Michel op als nieuwe eerste minister.

Voor het eerst in bijna tien jaar trekt een Belgische premier woensdag naar Kinshasa. Het bezoek van ontslagnemend premier Sophie Wilmès (MR) moet de hernieuwde vriendschap tussen België en Congo bezegelen. Ook vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) reizen mee.

Ze gaan onder meer de Congolese president Félix Tshisekedi, intussen een jaar aan de macht in Congo, ontmoeten. Er staan nog andere politieke contacten op hoog niveau en terreinbezoeken gepland. Tot slot wonen ze ook de plechtige heropening van het Belgisch consulaat in Lubumbashi bij.

Het is van juni 2010 geleden, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, dat een Belgische premier naar Kinshasa trok. Koning Albert en koningin Paola namen toen het vliegtuig naar de vroegere kolonie, met ook Yves Leterme (CD&V) als ontslagnemend premier in de delegatie.

Politiek gesjoemel

Het bezoek moet een definitief einde maken aan de zware diplomatieke crisis tussen België en Congo die tot begin vorig jaar geduurd heeft. Aanleiding was de onduidelijkheid over de verkiezingen in Congo, een mogelijk nieuw presidentieel mandaat voor Joseph Kabila, en de herhaaldelijke Belgische kritiek op de onduidelijkheid en de gewelddadige repressie van het volksprotest.

Hoewel België zich in eerste instantie kantte tegen het 'officiële resultaat' van de stembusslag die van Felix Tshisekedi de nieuwe president maakte, is ons land de rest van de internationale gemeenschap kort daarop wel gevolgd in de hoop dat het vertrekt van Kabila toch voor een ommekeer kan zorgen.

Met het bezoek van Wilmès (MR), De Croo (Open VLD) en De Crem (CD&V) beantwoordt de Belgische regering Tshisekedi's bezoek van september vorig jaar. Het was toen de eerste keer in twaalf jaar dat een Congolese president voet zette op Belgische bodem.

2,5 ton aan humanitair materiaal

Een tweetal weken geleden zag Wilmès Tshisikedi al in Davos. Het was in de marge van die ontmoeting dat de premier bekendmaakte dat ze zelf ook naar Congo zou reizen. Behalve politieke contacten op hoog niveau staan op de agenda ook ontmoetingen met zakenmensen en ngo's. In Lubumbashi, in het zuidwesten van het land, staat een plechtige heropening gepland van het consulaat-generaal dat sinds kort weer operationeel is.

Daarnaast zullen de Belgische politici ook een project van de Belgische ontwikkelingssamenwerking bezoeken. Het vliegtuig dat Wilmès naar Congo brengt zal trouwens goed 2,5 ton aan humanitair materiaal aan boord hebben. Twee ngo's hebben van Defensie de toestemming gekregen om een lading te transporteren. Het gaat om een stichting die genoemd is naar presidentsvrouw Denise Nyakeru en het Benelux Afro Center (BAC), een ngo van de Afrikaanse diaspora in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?